KOSOR O SLUČAJU PURDA

'Ne možemo vršiti pritisak na pravosuđe BiH, ali...'

01.02.2011 u 14:45

Bionic
Reading

Hrvatska se nada da će institucije u Bosni i Hercegovini uzeti u obzir činjenicu da je hrvatsko državno odvjetništvo utvrdilo nedužnost hrvatskoga branitelja Tihomira Purde, rekla je u utorak u Zagrebu hrvatska premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka s trojicom članova predsjedništva Bosne i Hercegovine

'Nitko od nas ne može vršiti pritisak na pravosudne institucije', rekla je Kosor koja je s trojicom članova predsjedništva BiH razgovarala, između ostaloga i o slučaju hrvatskoga branitelja Purde koji je u pritvoru u BiH, a Srbija traži njegovo

izručenje.

'Ali rekla sam im da su hrvatske pravosudne institucije obavile razgovore i državno odvjetništvo je utvrdilo da Tihomir Purda nije kriv, da je nevin', rekla je Kosor, dodajući da se nada da će 'institucije u BiH uzeti to uz obzir'.

S bosanskohercegovačkim dužnosnicima koji su u službenom posjetu Hrvatskoj, Kosor je razgovarala i gospodarskim pitanjima i zaključili su kako je '2010. bila teška', ali da je unatoč krizi ostvaren rast gospodarske suradnje. 'Rast gospodarske razmjene lani je bio šest posto', rekla je Kosor i dodala kako su razgovarali o projektima zajedničkog izlaska na treća tržišta.

Predsjednik predsjedništva BiH Nikola Radmanović rekao je da je taj rast dobar, ali da je omjer razmjene na štetu BiH te da njegova zemlja to kani popraviti, 'osobito kad Hrvatska postane članica Europske unije'.

Hrvatska premijerka razgovarala je s gostima i o sporazumu o dvojnom državljanstvu. Po Radmanovićevim je riječima taj sporazum stao u BiH, ali u vezi s pitanjem granica obje zemlje snose podjednaku odgovornost. 'Nadamo se da BiH neće imati probleme kakve je Hrvatska imala s jednom od članica Europske unije', rekao je.

Hrvatska će euroatlantsku orijentaciju svoje prve susjede BiH moći još bolje podupirati kad postane 28. članica EU-a, rekla je Kosor i naglasila da je lanjska predaja prijevoda pravne stečevine Unije, tzv. acquis communautairea, bila 'i dar i izraz potpore euroatlantskome putu' BiH.

Kosor je ponovila da Hrvatska podupire 'jedinstvenu BiH triju konstitutivnih naroda, vodeći računa o jednakopravnosti', te da Hrvatska i po ustavu mora voditi računa o Hrvatima izvan domovine.

Predsjedništvo BiH u ponedjeljak je razgovaralo s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, a u utorak ujutro sastali su se i s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.