MANJE NEGO LANI

Za ispite državne mature prijavilo se 31.214 učenika

01.02.2011 u 11:22

Bionic
Reading

Za ispite državne mature noćas do ponoći prijavilo se 31. 214 učenika u Hrvatskoj, od čega 11.970 učenika gimnazija i 19.244 učenika četverogodišnjih strukovnih i umjetničkih škola, izjavio je Hini ravnatelj Nacionalnog centara za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka koji je izrazio zadovoljstvo provedenim postupkom.

Po tim je podacima ispit državne mature prijavilo 99 posto učenika gimnazija dok sedam učenika nije prijavilo ispit, kazao je Sirovatka dodajući da je 94 posto učenika strukovnih škola prijavilo ispit, što je dva posto više nego lani.

Protekle se godine za ispit državne mature prijavilo 32.135 učenika, što je više nego ove godine zbog većeg broja učenika koji su pohađali i završili srednjoškolsko obrazovanje.

U prosjeku su učenici gimnazija prijavili tri obavezna i dva izborna predmeta, a učenici strukovnih škola su uz tri obavezna prijavili po jedan izborni predmet.

Posao je uspješno odrađen a probleme koji su se pojavljivali rješavali smo u hodu, kazao je Sirovatka napominjući da je upis proveden elektronskim putem, bez papira i poštanskih troškova.

Od ove se godine ispiti državne mature pišu nakon završetka nastavne godine, u periodu od 23. svibnja do 6. lipnja. Jedino što se piše tijekom drugog polugodišta, u prvom tjednu travnja, jesu esejski dijelovi ispita iz hrvatskog i stranog jezika.

Pisat će se po dva ispita dnevno, a obavezni predmeti su smješteni ponedjeljkom, kako bi se učenici odmorili i pripremili. Državna matura započinje 23. svibnja ispitom iz matematike.