KAKO SE CRTA FOTOROBOT?

Olovka koja daje lice 'nevidljivim' kriminalcima

Bionic
Reading

Gledati zločincu u oči ili pak vidjeti razbojstvo ili ubojstvo samo po sebi je iznimno traumatično. No lika, koji im se zauvijek urezao u pamćenje, svjedoci se moraju još jednom prisjetiti, i to svake crte lica

Upravo su to presudni podaci za crtanje fotorobota počinitelja kaznenog djela. Policija ne traži često pomoć građana, no kada to čini, riječ je o teškim kaznenim djelima, uglavnom razbojstvima ili pak krvnim deliktima čiji je počinitelj nepoznat.

Svjedok crtaču fotorobota, koji je iskusan policajac s, nazovimo to umjetničkom crtom, mora opisati svaki detalj počiniteljeva lica. Od općenitih pitanja o visini i građi, crtač, da bi 'oživio' zločinca, traži od svjedoka da se pokuša prisjetiti i najsitnijih detalja: kakav izraz lica je imao, je li imao bore na čelu, kakav je oblik nosa, ima li rupicu na bradi i slično.


Iako cijeli proces djeluje vrlo jednostavno, posao nije nimalo lak; ni za svjedoka niti za crtača, koji, osim crtačkih vještina, mora imati i odličan pristup traumatiziranim osobama. Prisjećanje na lik osobe koja vam je pred nosom držala pištolj i prijetila da će vas ubiti traumatično je.

Koliko je teško opisati nečije lice, uvjerili smo se i sami. Viši policijski tehničar u mirovini Mario Posavec napravio je nekoliko stotina fotorobota u svojoj policijskoj karijeri i nakon nje. Tom poslu ne pristupa površno. Iskustvo je pokazalo, kako unatoč tehnologiji, fotorobot najvjerodostojnije izgleda kada ga napravi ljudska ruka, a ne računalo.

Posavec pomno na stolu u svom stanu u Rijeci razgrće pribor za crtanje, uredno i pedantno posložene profesionalne bojice, šiljilo i gumicu za brisanje. Ovog puta ne crta jednog od aktera crne kronike, već mu dajemo opis našeg kolege. Ono što se činilo vrlo jednostavno, ispalo je komplicirano.

U videoprilogu otkrijte sve tajne crtača fotorobota i kako smo opisali osobu koju svakodnevno viđamo.

Kako nastaje policijski fotorobot