DVODNEVNI SUSRET

Predsjedništvo BiH s optimizmom dolazi u Zagreb

30.01.2011 u 20:49

Bionic
Reading

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović izjavio je u nedjelju kako trojica članova bosanskohercegovačkog državnog vrha s optimizmom dolaze u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj zakazan za 31. siječnja i 1. veljače, objasnivši kako se od tog posjeta može očekivati poticaj rješavanju preostalih otvorenih pitanja u odnosima dviju država

'U posjet Hrvatskoj idemo s optimizmom. U Hrvatskoj je novi predsjednik i novi predsjednik vlade u odnosu na prethodno razdoblje, a i Predsjedništvo BiH je djelomice promijenjeno. Sva otvorena pitanja bit će na dnevnom redu', kazao je Radmanović za dnevnik bosanskohercegovačke državne televizije BHT 1.

Potvrdio je kako to znači da će na dnevnom redu biti i pitanja poput uređivanja imovinskih odnosa, granične crte i dvojnog državljanstva koje je BiH priznala svojim građanima s hrvatskim putovnicama de facto ali ne i de iure.

Odgovarajući na pitanje o suradnji dviju država na području pravosuđa, Radmanović nije izravno spomenuo slučaj Tihomira Purde, no istaknuo je da se državni vrh ni jedne ni druge zemlje ne može miješati u poslove pravosuđa.
'Tu vjerojatno još treba nešto doraditi, no to ne može biti osnovni predmet razgovora predsjednika', kazao je Radmanović.

Aktualna politička situacija u BiH također će biti na dnevnom redu susreta u Zagrebu u ponedjeljak i utorak, potvrdio je Radmanović dodajući kako je to posve normalno no istodobno je istaknuo kako o mogućim ustavnim promjenama u BiH neće biti razgovora.

'Pitanje ustava unutarnja je stvar BiH', kazao je Radmanović pojašnjavajući kako razumije da Hrvatska kao supotpisnica Daytonskog sporazuma ima interes za ustavna pitanja u BiH no u njih se, po njegovu tumačenju, 'nema pravo miješati'.