DVA SATA NAKON MOKRICA

Pet država blokiralo RH zbog nesuradnje s Haagom

25.02.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Ne samo da utorak nije donio ništa povoljno za nastavak hrvatskih pregovora s EU koje blokira Slovenija, nego je ta blokada pojačana blokiranjem još dvaju drugih poglavlja na jučerašnjem sastanku predstavnika država članica EU u Bruxellesu. Pet zemalja - Nizozemska, Britanija, Danska, Belgija i Finska - blokirale su Hrvatsku zbog nesuradnje s Haagom

Slovenija je manje od dva sata nakon prvog rukovanja premijera Ive Sanadera i Boruta Pahora u Mokricama u Bruxellesu bez ikakvih pojašnjenja blokirala konsenzus EU o zatvaranju poglavlja 6 - pravo trgovačkih društava, koje se trebalo privremeno zatvoriti na međuvladinoj konferenciji EU i Hrvatske krajem ožujka.

'Ovo sada izgleda i smiješno od strane Slovenije i uopće nam nije jasno kako dalje. Atmosfera je jako negativna', reka je neimenovani diplomat iz EU-a za Jutarnji list. Inače, Europska komisija se nadala, a neki se još uvijek nadaju, da bi se već krajem ožujka otvorilo i zatvoriti više od 10 poglavlja, te ubrzala dinamika pregovora kako bi se oni završili do kraja ove godine. Češko predsjedništvo EU, prema diplomatskim izvorima, reklo je da neće odustati od konferencije s Hrvatskom 27. ožujka iako se, kako stvari sada stoje, na toj konferenciji ne bi moglo otvoriti niti zatvoriti nijedno poglavlje. Sva poglavlja, osim jednoga, blokirala je Slovenija.

U utorak je praktički blokirano još jedno poglavlje. Nekoliko država vidi nedovoljnu suradnju s Haškim sudom: Nizozemska Belgija, Velika Britanija Danska i Finska bile su, prema informacijama Jutarnjeg, najglasnije oko potrebe za blokiranje svih daljnjih radnji u vezi s otvaranjem poglavlja 23 - pravosuđe i temeljna prava. Iako je Komisija ustvrdila da je Hrvatska ispunila sva mjerila za otvaranje tog poglavlja, navedene države smatraju da poglavlje treba blokirati jer Hrvatska ne surađuje dovoljno s Haškim sudom. Blokada ostaje će do iduće ocjene glavnog tužitelja Brammertza.

Neki diplomati država koje su blokirali poglavlje pravosuđe Jutarnjem listu su rekli da to nema veze sa slovenskom blokadom. 'Mi imamo pravo blokirati ovo poglavlje jer je suradnja s Haškim sudom kriterij i uvjet za pregovore s EU, dok bilateralna pitanja nisu i ne trebaju biti. Zato želimo da se zna da se mi ne slažemo sa Slovenijom koja blokira desetak poglavlja isključivo zbog bilateralnih pitanja kojima nije mjesto na stolu pregovora u procesu proširenja EU', rekao je Jutarnjem izvor jedne države koja se slaže da Hrvatskoj treba blokirati poglavlje pravosuđe.