MILANOVIĆ O PREMIJERKINIM EKONOMSKIM ZNANJIMA

'Pokazala je kako se možeš dočepati stana bez da ga platiš'

29.01.2011 u 20:23

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović gostovao je u 'Dnevniku' Nove TV i odgovarao na pitanja o političkim aktualnostima, od žalaca koji stižu od premijerke Jadranke Kosor koja ga nije zvala na dogovor o ključnim temama svih snaga u Hrvatskoj 'jer je on javno rekao da o ekonomiji ne zna ništa i da ga ekonomija ne zanima' do slučaja Purda, rejtinga, taktike za izbore i Ive Sanadera

'Ovakve izjave se uvijek daju da bi se zapodjenula neka svađa. Što ja mogu reći na ovo? Premijerka očito čita trač-rubrike. Ja je upućujem na ozbiljno štivo ako želi učiti o ekonomiji. Nikada ja to nisam izjavio, ali to nije ni bitno. Znanje koje imamo moji suradnici i ja je strateške prirode i odlučnost, upravo ono što je premijerkin savjetnik za gospodarstvo Željko Lovrinčević prekjučer rekao da Vladi nedostaje. To je odlučnost', rekao je Milanović. 'U jednom priznajem premijerki Kosor da je bolja od mene, u ekonomskim znanjima ona je pokazala kako se možeš dočepati stana bez da ga platiš. Ja toga znanja nemam. Ja svoj stan plaćam i tu priznajem da je bolja od mene.'

Novinare je zanimalo i kako će SDP odgovoriti na očitu taktiku HDZ-a koja će do izbora vjerojatno biti paljba po njima iz svih sredstava. Milanović kaže da se neće ničim braniti. 'Ja nisam, srećom, predsjednik HDZ-a, već Socijaldemokratske partije, velike i demokratske stranke. Mi ćemo voditi svoju kampanju, a HDZ neka radi što hoće', rekao je Milanović.

Na pitanje novinara 'Dnevnika' Nove TVkako komentira činjenicu da njegov rejting stagnira, a premijerkin raste iako on još uvijek vodi za šest postotnih bodova, Milanović je odgovorio da će možda zazvučati neskromno, ali njegov rejting, kao i SDP-ov je i dalje veći od premijerkinog i HDZ-ova, te je upozorio da se radi samo o istraživanjima, a o tome tko stvarno bolje stoji, građani će reći na izborima.

Na pitanje što misli o katastrofalnom stanju u gospodarstvu
, predsjednik SDP-a je citirao premijerku Kosor 'da ne želi stavljati sol na ranu' i da Hrvatskoj za rješenje svih problema 'treba nova vlast i demokratska vlast', što prema njegovom mišljenju sada nemamo.

O slučaju uhićenog branitelja Purde
Milanović je nevoljko govorio jer, kaže, takve stvari se 'uvijek pretvore u neku vrstu manipuliranja braniteljima'.

'Ali slučaj Purda je slučaj izdaje hrvatskog državljanina koji je k tome i branitelj. Hrvatska država – Ministarstvo pravosuđa i unutarnji poslovi i Ministarstvo branitelja su tri godine znali da čovjeku prijeti opasnost od Interpolove tjeralice. Utvrdili smo da nije kriv, dakle mi ga nećemo goniti. Tog trena ga je trebalo upozoriti na opasnost koja mu prijeti. Zato kažem da je to izdaja hrvatskog državljanina', objasnio je Milanović. Dodao je da ga je država prevarila i poručio ovima koji danas paradiraju da odu u pritvor umjesto njega u Zenicu. Što se tiče slučaja Daimler, rekao je neka konačno krenu istraživati, ali je i upozorio da su HDZ-ovci i Karamarko igrajući se u Saboru namještenog 'ping-ponga' oko toga zloupotrijebili represivni aparat.

Što se tiče slučaja Sanader
, rekao je da je očito da je Sanader nastradao pravosudno tek kada je sišao s vlasti. Podsjetio je da su oni iz SDP-a i on osobno još tijekom kampanje 2007. godine upozoravali da je kampanja HDZ-a preraskošna i da se potrošilo previše novca. 'To je nekima doprlo do glave tek prije pola godine i o tome su trebali odgovarati hrvatskim građanima, a ne razgovarati sa stranim diplomatima u Hrvatskoj', poručio je Milanović.