JOSIPOVIĆ O PURDI

'Bilo je propusta i moramo iz njih izvući pouku'

28.01.2011 u 18:06

Bionic
Reading

'Slučaj vukovarskog branitelja Tihomira Purde sada je u području pravosuđa i to ne smije biti povod za ugrozu branitelja i njihov mogući strah', kazao je predsjednik Ivo Josipović na upit o izjavi predsjednika Hvidre Josipa Đakića u kojoj je zatražio povlačenje hrvatskog veleposlanika iz Beograda i ostavku ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, ako Purda bude izručen Srbiji

Josipović je istaknuo kako je riječ o slučaju koji je ostao neriješen 'u silnu broju slučajeva koji su se na neki način usklađivali između hrvatskog i srbijanskog pravosuđa'.

'Vidjeli smo, bilo je propusta i na našoj strani. Najprije trebamo u nas takve stvari spriječiti i vjerujem da je ovaj slučaj dobra pouka',
rekao je predsjednik.

Srpski ministar Dačić: Hoćemo li se vraćati i stalno se svađati ili ćemo rješavati pitanja?

Srpski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić pozvao je da se stavi točka na događaje iz prošlosti te izjavio kako treba odgovarati svatko tko je počinio ratni zločin.

Dačić je osim toga poručio kako nije dobro da netko smatra da Srbija treba ispunjavati sve zahtjeve nekih drugih država i u pogledu unutarnjih poslova i pravosuđa.

To nije dobro, tvrdi Dakić, jer se, prema njegovim riječima, kad je riječ o građanima tih država, koji budu negdje uhićeni zbog sumnje da su izvršili ratni zločin, 'prave medijske i političke uzbune u tim državama'.

'Hoćemo li se vraćati i stalno se svađati ili ćemo rješavati pitanja', zapitao je Dačić, poručivši da svatko tko je kriv treba ostati na popisima, ali da ta pitanja trebaju jednostavno biti završena.

'Europska politika podrazumijeva suradnju sa susjedima pa i onda kad se u nekim stvarima ne slažemo, o njima treba razgovarati i na taj način doći do nekog rješenja pa i u ovom slučaju', zaključio je Josipović u vezi sa slučajem Purda.

Predsjednik je danas nazočio obilježavanju 18. obljetnice akcije 'Peruća' u kojoj je oslobođen važan dio teritorija i spriječena, kako je rekao, 'ozbiljna i velika zločinačka namjera da se rušenjem perućke brane vodenim valom pomete cijeli cetinski kraj'.

Ministar branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić je istaknuo da su hrvatski branitelji 'osjetljivi na svako narušavanje neprijepornih vrijednosti Domovinskog rata'. Naglasio je da Vlada čini sve kako bi se pozitivno riješio slučaj Tihomira Purde

Predsjednik Udruge Veterani 126. brigade Boško Vladović pozvao je predsjednika da se zauzme za procesuiranje zločina koje su, kako je rekao, počinili četnici u cetinskoj krajini. 'Nitko od njih nije procesuiran, a mi imamo njihove popise i molimo da se ne blati Domovinski rat', kazao je Vladović.

Ratni zapovjednik akcije 'Peruća' Zdravko Škarpa pozvao je da se 'nikomu ne dopusti da Domovinski rat služi kao 'moneta za potkusurivanje''.

Predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Ante Kotromanović, koji je sudjelovao u perućkoj akciji, istaknuo je da su srpske snage u cetinskoj krajini počinile 'neviđen barbarizam'.

Nakon Peruće, predsjednik je posjetio Gospodarsku zonu Kukuzovac nedaleko od Sinja.

Gradonačelnik Ivica Glavan razgovarao je s predsjednikom o razvoju te zone, u koju je dosada uloženo gotovo 50 milijuna kuna, a ulagat će se i dalje. Napokon, nakon 20 godina prvi investitori su u zoni, a prvi među njima Alca Zagreb počinje uskoro s radom, kazao je Glavan.

Predsjednik Josipović rekao je kako je već u nekoliko navrata razgovarao s gradonačelnikom Glavanom o planovima za razvoj te zone i zadovoljan je učinjenim.

Svi planovi o kojima smo čuli idu u prilog tome da će sinjski kraj biti zona intenzivna razvoja i za građane Sinja i za Hrvatsku, istaknuo je predsjednik Josipović.