NOVOST IZ FERAVINA

S 'Mirazom' u najuspješniju poslovnu godinu

29.01.2011 u 14:16

Bionic
Reading

Zlatnim medaljama na sajmovima vina za svoju liniju Dika, Feravino iz Feričanaca pored Našica pozicioniralo se lani među najkvalitetnije domaće proizvođače vina. Proteklog vikenda, u povodu Sv. Vinka, predstavili su novi brend Miraz, koji će u maloprodaji biti dvostruko skuplji od Dike

Koliko vjeruju u nova, najkvalitetnija vina iz svojih podruma koji prvi put prelaze u kategoriju iznad deset eura po butelji, čulo se od predsjednika Uprave, Mladena Peraka, koji ove godine očekuje još bolje poslovne rezultate od prošlogodišnjih rekordnih. Vina marke Miraz, koji obuhvaćaju graševinu, chardonnay, zweigelt i frankovku, te potkraj godine sirach, u trgovinama će se pojaviti tek u svibnju, nakon što još neko vrijeme odleži u bačvama i u potpunosti profilira najbolje mirise i okuse.

Podrum u Feričancima

'Radili smo ga posebnom tehnologijom reduciranja uroda, tako da smo broj pupova u vinogradu prepolovili. Tako smo od nekadašnjih deset, dobili šest do sedam tona grožđa po hektaru. Grožđe za Miraz brali smo sa 1,2 ha i dobili samo pet tisuća litara vina', objašnjava glavni enolog Miodrag Hruškar. Kaže kako sa 170 ha u jednoj berbi dobiju od 900.000 do milijun litara vina, pa im je jedina šansa za uspješno poslovanje u proizvodnji odličnih vina koja na tržištu imaju i primjerenu cijenu.

Novu liniju predstavili su u svom restoranu zatvorenog tipa na prestižnom vinskom položaju Goveđa glava ponad Feričanaca, okruženog vinogradima i šumama, udaljenog nekoliko kilometara od starog podruma iz 1850. koji su u potpunosti obnovili.

Otkad je Feravino 1996. preuzela Nexe grupa u vlasništvu Ivana Ergovića, poslovna politika okrenula se manjim količinama kvalitetnijeg vina i razvoju turizma. Tako je pored podruma uređena prezentacijska dvorana i kušaonica, a na katu će graditi restoran i vinski hotel. Izrađuju i projekte za obnovu starog dvorca, kurije u Feričancima u blizini novog podruma, gdje bi otvorili Nexe-akademiju s radionicama i hotel s četiri zvjezdice, s devet luksuznih soba i dva apartmana. Na tome bi se temelju razvijala turistička ponuda Feričanaca kao vinske destinacije s rekreacijskim sadržajima (vožnja biciklom, jahanje, šetnja po šumama, lov, ribolov, gljivarstvo…).

'Unutar Nexe grupe, u Osilovcu d.o.o., uz proizvodnju junećeg mesa i mlijeka, teladi, ovaca i riba, imamo zaokružen proizvodni ciklus i obradu zemlje. Upravo radimo na iskorištavanju stajskoga gnojiva za proizvodnju bioplina i električne energije s generatorom snage jednog Mgw struje i isto toliko topline. Taj bi pogon bio smješten neposredno uz farmu i trebao bi proraditi za godinu dana. Razmišljamo i o gradnji sušionice voća i povrća', kaže nam Ivan Ergović, inače rodom iz Feričanaca.
Nexe grupa zapošljava oko 1.800 ljudi, u Srbiji 830, a još petstotinjak u BiH.