POKRET STOP PROGONU BRANITELJA

'Braniteljske redove treba očistiti od Fredova'

28.01.2011 u 14:23

Bionic
Reading

Pokret Stop progonu hrvatskih branitelja, koji okuplja nekoliko braniteljskih udruga, poslao je danas zahtjeve Vladi RH, Hrvatskome saboru i predsjedniku Republike u kojima, među ostalim, traži 'odmah i bezuvjetno zaustavljanje daljnjeg progona hrvatskih branitelja'

U tim zahtjevima, iznesenim na konferenciji za novinare, traži se od vrha države da se u kaznenom zakonodavstvu zaštiti Domovinski rat te čast pripadnika hrvatskih Oružanih snaga i žrtava rata, ukidanje novčane potpore udrugama i publikacijama koje kriminaliziraju i izvrgavaju ruglu Domovinski rat te ukidanje Zakona o općem oprostu koji je, po njihovu mišljenju, pretvoren u revizionizam Domovinskog rata i sredstvo za povlašteni status srpske etničke manjine u Republici Hrvatskoj.

Pokret se zauzima za 'objavu skrivenih sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom' i lustraciju od komunizma te za 'oslobođenje hrvatskoga pravosuđa od političkih dogovora kojima se zaustavlja procesuiranje agresorske srbijanske vojske'. Ako se tim zahtjevima ne udovolji, taj pokret najavljuje velike prosvjede.

Jedan od članova tog pokreta Renato Šelj rekao je da je odnos vlade prema braniteljima loš te da odnos vlade i udruga hrvatskih branitelja proistječe iz činjenice da premijerka okuplja pet do šest čelnika tzv. 'krovnih udruga' i kaže da ima potporu branitelja. Istaknuo je da više od 50 posto hrvatskih branitelja nije ni u jednoj udruzi, pri čemu se upitao tko zastupa njihova stajališta.

'A kada bi se branitelji upitali čime se privatno bave oni koji ih predstavljaju, shvatili bi zašto ih predstavljaju na taj način ili ne predstavljaju. Ako se netko sastane s premijerkom i dogovori da svaki zakon o pravima hrvatskih branitelja bude što restriktivniji ili da se u interesu branitelja njima oduzme deset posto od mirovine, onda bi taj predstavnik udruge trebao pročitati statut udruge i štiti interese svog članstva', rekao je Šelj i dodao da bi branitelji, ako netko ne štiti interese članova, trebali shvatiti da ne radi u njihovu interesu te da su mnogi već odavno trebali biti istjerani iz tih udruga.

Za jučerašnji istup predsjednika HVIDR-e Josipa Đakića ocijenio je da je rezultat dogovora, jer je prije 20-ak dana osudio njihov skup na Trgu bana Jelačića, a jučer je zatražio povlačenje našeg veleposlanika iz Beograda zbog slučaja Purde. 'Očito se gospodinu Đakiću zatreslo njegovo mjesto predsjednika HVIDR-e', dodao je.

Pokret je danas kritizirao rad vlade i predsjednika kad je riječ o odnosu prema braniteljima, a posebice savjetnika predsjednika Republike Predraga Matića Freda, za kojeg je jedan od njegovih članova Natko Kovačević rekao da se iz njihovih redova treba očistiti 'od takvih branitelja Fredova'.

Pokret je odlučio poduprijeti najavljene prosvjede u Vukovaru i Koprivnici, a po riječima Renata Šelja, utopija je pokušati ujediniti braniteljske udruge, ali, dodao je, 'oni idu na ujedinjenje branitelja oko zajedničkog cilja'.