POBUNA U SPLITU

Prosvjednici okupirali tvrtku Fani Horvat!

27.01.2011 u 13:05

Bionic
Reading

Prostorije tvrtke u vlasništvu Fani Horvat okupiralo je dvjestotinjak prosvjednika koji zahtijevaju zabranu bilo kakve gradnje unutar splitske Park-šume Marjan

Bunt protiv gradnje na Marjanu u režiji Kerumove nevjenčane supruge Fani Horvat ne jenjava: dvjestotinjak Splićana okupljenih oko građanske inicijative ZA Marjan u četvrtak prijepodne nagrnulo je u prostorije tvrtke Latebra i razgledalo

izložbu pet radova koje je po njenoj narudžbi nacrtalo pet splitskih arhitekata.

Prosvjednici su po dolasku u Latebru pucali od smijeha: navodna izložba u stvarnosti je tek nekoliko komada papira rasutih na dva spojena uredska stola. Fani Horvat, naravno, nije bila u blizini, a zato je viđen njezin brat Saša – inače direktor tvrtke. Improvizirana izložba zasuta je lecima s natpisima 'Natječaj za Prvu vodu nije legalan' i 'Kupovina zemljišta na Marjanu nije legalna', a oštrim komentarima ispunjena je dotad prazna knjiga dojmova.

'Nastavak rada na ovom projektu je izrugivanje s građanima i Državnim odvjetništvom', kazala je splitska dizajnerica Duška Boban, jedna od inicijatora nedavnih prosvjeda, dok je novinar i književnik Jurica Pavičić sasuo drvlje i kamenje po urbanistima i arhitektima: 'Oni koji su se besplatno školovali na trošak društva danas smicalicama traže rupe u propisima da bi pogodovali investitorima koji rade protiv javnog interesa', kazao je Pavičić.

Po njemu, ni Županija, ni država, ni Grad Split ne bi trebali trošiti javni novac da bi prioritetno otkupili Fanino zemljište na Marjanu.

'Zašto bi porezni obveznici isplaćivali upravo nju? Gospođica Horvat kupovala je ovo zemljište za špekulaciju, kao i mnogi drugi, jer je računala da će iskoristiti svoj utjecaj i izboriti se za gradnju', kazao je Pavičić.

U građanskoj inicijativi i dalje zahtijevaju moratorij na gradnju i izdavanje građevinskih dozvola unutar Park-šume Marjan, izmjenu GUP-a kojom će se onemogućiti svaka nova izgradnja u ovoj zoni, označavanje i ograđivanje zaštićenog dijela Marjana, početak otkupa privatnih parcela 'po razumnoj i za sve jednakoj cijeni' te prekid svih aktivnosti vezanih uz planiranje i gradnju na Prvoj vodi.