DAMIR KRSTIČEVIĆ

Tužiteljstvo BiH istražuje Kosoričinog savjetnika zbog ratnih zločina?

27.01.2011 u 14:34

Bionic
Reading

Umirovljenog generala HV-a Damira Krstičevića, kojeg je premijerka Jadranka Kosor imenovala savjetnikom za vojna pitanja, svojedobno se spominjalo kao mogućeg haškog optuženika za zločine počinjene nad srpskim civilima u Mrkonjić Gradu u Bosni i Hercegovini u listopadu 1995. godine. Šesnaest godina kasnije, moguće je da Krstičević bude optužen u Sarajevu. Vesna Teršelić iz Documente smatra da je premijerka njegovim imenovanjem poslala krivu poruku

Krstičević je, podsjetimo, bio zapovjednik 4. gardijske brigade koja je zajedno sa 7. gardijskom brigadom, kojom je zapovijedao Ivan Korade, i snagama HVO-a 10. listopada 1995. u akciji Južni potez zauzela Mrkonjić Grad, a u žestokim borbama poginuo je dozapovjednik 4. brigade Andrija Matijaš Pauk. Akciju je koordinirao, s izdvojenog mjesta u Šipovu, general Ante Gotovina.

'Kosor je poslala krivu poruku'

Vesna Teršelić izCentra za suočavanja s prošlošću – Documente smatra da je Krstičevićevoimenovanje krivi potez.  'Zločini u Mrkonjić Gradu nad civilima iratnim zarobljenicima nedvojbeno su počinjeni. Činjenica je da postojisumnja da su ih počinili hrvatski vojnici, a Krstičević je tada biozapovjednik. Njegovim imenovanjem za savjetnika premijerka Kosor poslalaje krivu poruku. 

Paukova smrt, o čemu su svojedobno pisali Feral tribune i Nacional, navodno je bila povod za krvavu odmazdu u kojoj je ubijen 181 čovjek, čija su tijela godinu dana kasnija ekshumirana u masovnoj grobnici na pravoslavnom groblju.

Nalazi obdukcije pokazali su da je dio ljudi, među kojima je bio i određeni broj staraca, ubijen tupim predmetima, hicima iz vatrenoga oružja i rezanjem vratnih žila. Osim za ubijanje ljudi, hrvatski se vojnici sumnjičili i da su palili srpske kuće, otuđivali pokretnu imovinu i stočni fond.

Iako se nagađalo da bi Krstičević po zapovjednoj odgovornosti mogao završiti na optuženičkoj klupi u Haagu, to se nije dogodilo.

Sud je s istragama i podizanjem optužnica završio još 2004. godine, a do novih neće ni doći jer haški tribunal 2012. godine zatvoriti vrata i stoga je eventualno procesuiranje za ratne zločine iz listopada 1995. godine prepušteno Tužiteljstvu u BiH.

'Tužiteljstvo u BiH već nekoliko godina istražuje zločine koji su se dogodili na području Mrkonjić Grada 1995. godine. Za taj slučaj je oformljen poseban tim. Do kojih se saznanja došlo, koga se istraživalo i hoće li i kada će optužnica biti podignuta, bilo bi nekorektno govoriti jer istraga je još u tijeku', kazao nam je glasnogovornik Tužiteljstva u BiH Boris Grubešić.

Krstičevića je u mirovinu 2000. godine, zajedno s još jedanaest generala HV-a nakon potpisivanja pisma u kojem su kritizirali tadašnju vlast i političare, što je ocijenjeno kao političko djelovanje, poslao predsjednik Stjepan Mesić