Hrvatska BORBA PROTIV KORUPCIJE

Ministarstvo još uvijek ne zna posluju li klubovi po zakonu

  • Autor: Hina
  • 24.2.2009 15:40:27
  • 24.2.2009 15:40:23

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije prihvatilo je danas izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa, te zaključilo kako će o korupciji u akademskoj zajednici i o funkcioniranju športskih klubova održati posebne okrugle stolove

Članove Odbora najviše je zanimalo kako Ministarstvo kani stati na kraj korupciji na sveučilištima u pogledu upisa i polaganja ispita, dokaz koje je, istaknuli su, i akcija Indeks.

Željko Horvatović upitao je li bilo kakvih dogovora na relaciji Ministarstvo-sveučilišta oko nadzora nad upisima i ispitima na sveučilištima, s obzirom na autonomiju sveučilišta.

Uvjeren je, naime, da se u odnosu između Ministarstva i autonomije sveučilišta mogu naći elementi nadzora kako bi se izbjegle mogućnosti za korupciju, o kojoj se, kaže, već godinama 'kuloarski i kavanski govori'.

'Da je provedena unutarnja kontrola na sveučilištima, akcija Indeks ne bi bila ni toliko spektakularna, niti toliko zakašnjela', rekao je Horvatović.

Predsjednik Vijeća Željko Jovanović ocijenio je da je akcija Indeks posljedica privatizacijske pljačke iz 1990-ih, 'majke svih korupcija kada su neki naglo obogaćeni odlučili da mogu biti akademski građani i svoje novce iskoristili da dobiju diplome'.

Državni tajnik Ministarstva obrazovanja Želimir Janjić rekao je kako će provedba državnih matura u srednjim školama iduće godine pokazati da se sustavna korupcija u sustavu obrazovanja više neće moći događati.

Napomenuo je i da je Zakonom o osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju, koji je donesen lani, propisana visoka razina transparentnosti kod zasnivanja radnih odnosa u školama, imenovanja i razrješenja ravnatelja, dok se kod državnih matura jamči tajnost.

Vanjske članove Vijeća Smiljanku Škugor Hrnčević i Nikolu Kristića zanimalo je poštuju li športski klubovi, posebno profesionalni nogometni, Zakon o športu, posluju li pozitivno ili negativno te podmiruju li sve obveze.

Janjić je rekao kako za točan odgovor nema dovoljno podataka, napomenuvši da će klubovi svoje završne račune Ministarstvu dostaviti krajem ožujka, te najavivši da će ih, bude li zatraženo, dostaviti Vijeću.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još