SPLITSKA BUNA

U četvrtak prosvjed ispred Fanine tvrtke

26.01.2011 u 19:06

Bionic
Reading

Supruga splitskoga gradonačelnika organizirala je izložbu pet radova koji su sudjelovali u natječaju za gradnju unutar park šume, a građanska inicijativa 'Za Marjan' odgovara organiziranjem 'prosvjednog posjeta' prostorijama tvrtke Latebra, sutra u 11.30 sati

U prostorijama tvrtke Latebra u vlasništvu Fani Horvat nevjenčane supruge splitskoga gradonačelnika Željka Keruma, predstavljeno je svih pet radova koji su sudjelovali u natječaju za gradnju njenog ugostiteljskog kompleksa na Marjanu. Izložba, ako se ona tako uopće može nazvati, organizirana je u jednoj neuglednoj sobici tvrtke, a arhitektonski projekti razbacani su na nekoliko malih, na brzinu spojenih uredskih stolova. Nigdje u blizini nije viđena vlasnica tvrtke, ali ni direktor, Fanin brat Saša Horvat

Splićanima zainteresiranima za mogući budući izgled dijela zaštićene park šume ni nakon posjeta prostorijama na Mažuranićevom šetalištu ništa vjerojatno neće biti jasno: ostavljena im je tek mogućnost da prebiru po teško razumljivim stručnim projektima i obrazloženjima.

Promptno se oglasila i građanska inicijativa 'Za Marjan', koja je prije desetak dana organizirala prosvjed protiv gradnje na kojemu se okupilo nekoliko tisuća građana: pozvala je Splićane na 'prosvjedni obilazak izložbe' u četvrtak u 11.30 sati. Okupljanje je zakazano ispred obližnje zgrade Pravnog fakulteta.

'Unatoč jasno postavljenim zahtjevima tisuća građana, privatna tvrtka 'Latebra' organizirala je javnu prezentaciju nagrađenih radova. Smatramo da je riječ o očitom nepoštivanju zahtjeva građana iskazanih na masovnom okupljanju i od gradske vlasti zahtijevamo da ponište program natječaja na lokaciji Prva voda', stoji u proglasu inicijative 'Za Marjan'.

Organizatori splitskih prosvjeda iznijeli su svojih pet konkretnih zahtjeva: traži se moratorij na gradnju i izdavanje građevinskih dozvola unutar splitske park šume, izmjenu GUP-a kojom će se onemogućiti svaka nova izgradnja u ovoj zoni, označavanje i ograđivanje zaštićenog dijela Marjana, početak otkupa privatnih parcela 'po razumnoj i za sve jednakoj cijeni' te prekid svih aktivnosti vezanih uz planiranje i gradnju na Prvoj vodi.