PRIMJER RIJEČKE NADBISKUPIJE

Nadbiskup Devčić promiče sjećanje na Holokaust

26.01.2011 u 18:39

Bionic
Reading

Predstavnica Yad Vashema Chava Baruch održala je 26. siječnja, uoči Dana sjećanja na Holokaust i sprečavanja zločina protiv čovječnosti, predavanje i radionicu u Nadbiskupskom domu u Rijeci, javlja IKA

Na susretu su sudjelovali studenti i teolozi koji su već prošli program edukacije u memorijalnom centru Yad Vashem u Jeruzalemu. Riječi pozdrava uputili su predstojnica Katehetskog ureda Ksenija Kovačević i koordinator suradnje Međunarodne škole za studije holokausta iz Jeruzalema s Riječkom nadbiskupijom Matija Matičić, koji je prvi svećenik iz Hrvatske koji je prošao taj program edukacije.

U kolovozu protekle godine, a na inicijativu riječkoga nadbiskupa Ivana Devčića, koji i ove godine daje primjer ostalim hrvatskim (nad)biskupima, dvadesetak je teologa, većinom vjeroučitelja, ali i četvorica svećenika u organizaciji Riječke nadbiskupije sudjelovalo na jednotjednom seminaru edukacije o Holokaustu u Jeruzalemu.

Memorijalni centar Yad Vashem
, znano je, opsežan je i dobro organiziran projekt sjećanja na progon Židova u drugom svjetskom ratu. Polaznici seminara, nakon što dobiju uvid u događanja Holokausta i svjedočanstva sudionika, pozvani su, svatko prema prilikama, dalje podučavati o Holokaustu u svojim sredinama. To se posebno odnosi na učitelje i profesore društvenih predmeta koji obilježavanje Dana sjećanja na Holokaust mogu provesti u okviru školskog programa.

U pratnji koordinatora Matičića, Baruch je posjetila i gimnaziju Andrije Mohorovičića i talijansku osnovnu školu San Nicolo gdje je učenike upoznala sa strahotama Holokausta. Tom je prigodom podsjetila da se Dan sjećanja na Holokaust obilježava 27. siječnja, datumom oslobođenja logora Auschwitz.