BOLNICA O ŽRTVI SVINJSKE GRIPE

'Tuži nas, a potpisala je da odbija hospitalizaciju'

26.01.2011 u 13:36

Bionic
Reading

Majka je potpisala da odbija hospitalizaciju sina oboljelog od svinjske gripe, no, usprkos tome, tuži liječnike za nesavjesno liječenje

Samohrana majka Nevzeta Hibić (65), nakon smrti sina Elvisa Malagića u pulskoj Općoj bolnici, kazneno je prijavila obiteljskog liječnika dr. Miroslava Šabijana i Službu Hitne medicinske pomoći zbog nesavjesnog liječenja i nepružanja medicinske pomoći.

Naime, kako smatra ožalošćena majka, obiteljski liječnik i Hitna nisu došli kad ih je zvala pa je mladić stigao u bolnicu u već teškom stanju. Nakon dvodnevne hospitalizacije, Elvis Malagić preminuo je 17. siječnja od upale pluća i zatajenja rada srca kao komplikacija nastalih zbog svinjske gripe. Virus A H1N1 naknadno je kod preminulog mladića i laboratorijski potvrđen.

Kako pišu mediji, majka je od 6. do 15. siječnja zvala Hitnu navodno čak 11 puta, jer se njezinom sinu, koji je bio bolesnik s Downovim sindromom, stanje pogoršavalo. Kako tvrdi, iako je Elvis još 6. siječnja imao temperaturu 40 stupnjeva, liječnici su došli tek u ponedjeljak, 10. siječnja, a posjet se okončao uputom da mu snižava temperaturu.

No voditeljica Hitne medicinske pomoći dr. Ksenija Družetić Božić kaže da je Hitna na poziv intervenirala pet puta te da se tražilo da se Elvis Malagić hospitalizira, što su majka i sin odbijali.

'Intervencije Hitne medicinske pomoći su bile 10, 11, 13, 14. i 15. ovog mjeseca. Policija je bila kod nas temeljem pritužbe gospođe Hibić i mi smo im predali svu dokumentaciju, pisanu i tonske zapise od 6. siječnja nadalje gdje su zabilježeni svi pozivi upućeni našoj službi Hitne medicinske pomoći', kaže dr. Ksenija Družetić Božić.

'Dana 10. siječnja u noći, oko 22,30, kolega koji je bio na intervenciji objasnio je majci o čemu se radi i predložio da Elvisa odvezu u bolnicu što je gospođa Hibić usmeno odbila, no sljedeće jutro, dakle 11. siječnja, ja sam bila na intervenciji i meni je potpisala da odbija da vozimo Elvisa na pregled u bolnicu', objašnjava za tportal voditeljica Hitne medicinske pomoći dr. Družetić Božić.

Dodaje, također, i to da je, temeljem uputnica obiteljskog liječnika, u razdoblju od 10. do 15. siječnja, Elvis Malagić ipak bio dva puta na pregledu u pulskoj Općoj bolnici.

'Stojim iza toga da liječnici i naša služba Hitne medicinske pomoći savjesno obavljaju svoj posao', kazala je povodom tužbe ožalošćene Elvisove majke protiv službe Hitne medicinske pomoći i obiteljskog liječnika, voditeljica pulske HMP dr. Družetić Božić.