Hrvatska VIJEĆE FILOZOFSKOG FAKULTETA

'Ministarstvo znanosti je netransparentno'

Vijeće Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu utvrdilo je na svojoj današnjoj sjednici da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) i ministar Radovan Fuchs nastoje svojim priopćenjem i javnim izjavama osporiti sve koji se protive načinu i namjerama pripremanja nacrta triju zakona - o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu - iznošenjem potvora da se protivnici zakona zalažu za status quo, privatne interese i netransparentnost

U večerašnjem priopćenju koje je potpisao dekan Filozofskoga fakulteta Damir Boras navodi se da je Vijeće zagrebačkoga Filozofskog fakulteta danas raspravljalo o javnim izjavama ministra Radovana Fuchsa te o jučerašnjem službenom priopćenju MZOŠ-a. Podsjeća se na zaključke Filozofskoga fakulteta od 25. listopada prošle godine da se 'paket' spomenutih zakona odbio 'u cijelosti, trajno i s indignacijom'.

Upozorava se da se u izjavama Ministarstva radi o zamjeni teza, odnosno da Ministarstvo pridonosi netransparentnosti procedurom pripreme tih zakona, dok Vijeće Filozofskoga fakulteta iznova naglašava da se zauzima za reformu sustava znanosti i visokog obrazovanja, ali zasnovanu na javnom interesu, transparentnoj demokratskoj proceduri i jasnim polazištima.

Mjerodavno ministarstvo jučer je priopćilo da se 'javnosti sve češće pokušavaju podmetnuti neistinite informacije o novostima u zakonima o znanosti i visokom obrazovanju'.

Istodobno se izražava 'čuđenje da pojedincima i skupinama ne odgovara povećanje transparentnosti trošenja proračunskoga novca i vlastitih sredstava, sprječavanje 'divljanja' školarina, zaštita znanstvenih novaka, nadzor osnivača nad trošenjem novca i zakonitosti rada, odnosno ostvarenja onih ciljeva koji su podloga za bolji i učinkovitiji sustav znanosti i visokog obrazovanja'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još