ODBOR ZA USTAV ODLUČIO

Strankama u 2011. iz proračuna 59 milijuna kuna

25.01.2011 u 15:07

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav donio je odluku o raspodjeli sredstava za rad političkih stranaka u 2011. godini prema kojoj će se iz proračuna strankama dodijeliti vrtoglavih skoro 59 milijuna kuna, odnosno 10 posto manje nego prošle godine

Prema Zakonu o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata, svaka stranka iz proračuna dobiva sredstva razmjerno broju zastupnika pri konstituiranju Sabora, dok stranke koje u svojim saborskim klupama imaju žene po svakoj dobiju 10 posto cifre više predviđene za jednog zastupnika.

Po toj osnovi Odbor za Ustav odlučio je da će HDZ ove godine raspolagati s oko 25 milijuna kuna, SDP sa skoro 22 milijuna kuna, HSS koji u Saboru ima šest zastupnika sa nešto više od dva milijuna kuna, HNS koji je prilikom konstituiranja Sabora imao sedam zastupnika sa skoro tri milijuna kuna, SDSS, IDS i HDSSB koji imaju po tri zastupnika dobit će nešto više od milijun kuna, HSLS koji, doduše, više nije parlamentarna stranka raspolagat će sa 754.472 kune, dok će HSP (s jednim zastupnikom) i manjinski zastupnici dobiti po 377.236 kuna.

Odbor za Ustav na današnjoj je sjednici obavio i razgovor s kandidatima za jedno upražnjeno mjesto ustavnog suca. Naime, još prije ljeta istekao je mandat ustavnoj sutkinji Nevenki Šernhorst, kojoj je nakon toga, zbog neuspjelog pokušaja izbora novog suca, produžen mandat za šest mjeseci. Šernhorst je uz aktualnog državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa Zorana Pičuljana kandidatkinja i na ovom natječaju za ustavnog suca.

Iako prilikom samog razgovora s kandidatima članovi Odbora za njih nisu imali pitanja, SDP-ovci su bili suzdržani prilikom glasanja o upućivanju kandidatura saborskim zastupnicima.

'Ustav je definitivno promijenio izbor ustavnih sudaca, koji se sada biraju dvotrećinskom većinom zastupnika. Mi smo sada napravili natječaj kao da se ništa nije dogodilo u Ustavu i doveli se u situaciju da ćemo raditi po starom ustavnom zakonu o ustavnim sucima. To ne doprinosi kvaliteti izbora ustavnih sudaca pa i kvaliteti rada Ustavnog suda', poručio je SDP-ov Josip Leko, dodavši da je bilo dovoljno vremena za izmjenu ustavnog zakona.

Nadovezala se i SDP-ova Ingrid Antičević Marinović, poručivši da se Odbor za Ustav ne može praviti kao da se ništa nije promijenilo. 'Kandidati za ustavnog suca nisu kao da popunjavamo mjesto za domara ili dimnjačara', rekla je Antičević Marinović

Međutim, HDZ-ov Vladimir Šeks samo je poručio da do donošenja novog ustavnog zakona ne mogu kršiti stari.