TEHNOLOGIJA OD 5 MIL. EURA

Poetski raspoložena Kosor pustila u rad pomorski radar

25.01.2011 u 15:35

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor danas je u pratnji ministara Božidara Kalmete, Đure Popijača i Branka Bačića te uz šefa Delegacije Europske unije u RH Paula Vandorena u zgradi Lučke kapetanije u Rijeci pustila u probni rad Sustav za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (Vessel Traffic Monitoring and Information System - VTMIS)

Radi se o sustavu čiji sastavni dio čini pomorski radarski sustav u vrijednosti od oko pet milijuna eura, a koji je sa 75 posto financirala Europska unija iz pretpristupnog programa PHARE 2006, dok je preostali dio financiran iz državnog proračuna RH.

Sustav je proveden u skladu s europskim direktivama, budući da je njegova uspostava obveza RH u procesu pristupanja Europskoj uniji. U sastavu je Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, čiji će djelatnici, koji su u sklopu ovog projekta završili programe stručnog usavršavanja, obavljati poslove nadzora, upravljanja i organizacije pomorskog prometa te pružanja informacija brodovima u unutrašnjim morskim vodama, teritorijalnom moru i ZERP-u.

Premijerka se poželjela telefonom čuti s kapetanom broda Hrvat, čija je ona kuma

Ustrojem VTMIS-a osigurani su najviši tehnički standardi sigurnosti plovidbe, zaštite mora od onečišćenja, radni i drugi uvjeti kojima moraju udovoljavati brodovi koji viju hrvatsku zastavu, a od 1. siječnja 2012. bit će ustrojen sa sličnim sustavima kontrole u zemljama EU.

U svom je govoru Kosor istaknula kako Vlada ima velike planove u gospodarskom razvoju riječke luke te kako se nada da ćemo uskoro sjesti za zajednički stol europskih država kao ravnopravna država, kao jedna od 28 država članica EU.

'Ako budemo sigurni da brodovi sigurno plove, da omogućavamo i dolazak većeg broja turista, svih onih koji uživaju u plovidbi, to svakako jest otvaranje novih vrata jačanju hrvatskog gospodarstva kako bismo izašli iz krize i kako bismo punim jedrima zaplovili na otvoreno, mirno, sigurno i čisto more', rekla je pjesnički raspoložena Kosor i dodala da očekuje velik odaziv građana na referendum o pristupanju EU.

Prilikom detaljne prezentacije Sustava premijerka se poželjela telefonom čuti s kapetanom broda Hrvat, čija je ona kuma, te joj je to i omogućeno. Brod se nalazio u trajektom pristaništu Stari Grad na Hvaru. U svakom trenutku se, naime, na ekranima može vidjeti gdje se nalazi svaki od 300 brodova koji trenutno plove Jadranom, ali i pratiti plovidbu 60-ak hrvatskih brodova u svjetskim morima. Sustav omogućuje i uvid u podatke o svakom brodu, brzini kojom se kreće, teretu koji prevozi, ali i destinaciju koćarica i manjih brodica.

Paul Vandoren je rekao da je Hrvatska danas ispunila još jedan zadatak koji ju je doveo korak bliže pristupanju EU te da je uspostavljena odlična suradnja s Europskom agencijom za pomorsku sigurnost, ali i međuagencijska suradnja.

Istaknuo je vodeću poziciju Europe sa 40 posto svjetske flote u ovoj globalnoj djelatnosti. 'Morem se prevozi 90 posto vanjske i preko 40 posto unutarnje trgovine u EU, a svake godine europskim morskim lukama prođe 3,75 milijardi tona tereta i 350 milijuna putnika', naglasio je.

Svi zajedno posjetili su nakratko i Nacionalnu središnjicu za traganje i spašavanje na moru koja se nalazi u susjednoj prostoriji, gdje im je, između ostalog, rečeno da je u prošloj godini na moru spašeno 160 brodova, odnosno 994 života, te da nitko nije smrtno stradao.