CRKVENI INCIDENT U OSIJEKU

Biskup udaljio starokatoličkog đakona s ekumenskog slavlja

25.01.2011 u 18:20

Bionic
Reading

Na središnjem ekumenskom slavlju u kapucinskoj crkvi u Osijeku u nedjelju, 23. siječnja, u okviru Molitvene osmine za jedinstvo kršćana došlo je do incidenta kada je pomoćni đakovačko-osječki biskup Đuro Hranić, u svojstvu domaćina, zatražio od đakona Hrvatske starokatoličke crkve Marija Čengića da se udalji i da ne sudjeluje u slavlju

U izjavi za tportal đakon Hrvatske starokatoličke crkve za Slavoniju, gospodin Mario Čengić, tvrdi da je u nedjelju u okviru Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, u kapucinskoj crkvi u Osijeku, došlo do 'neekumenskog incidenta'. On kaže da je u subotu čuo od nadbiskupa Marina Srakića tople riječi pozdrava (osobne naravi) i da je 'konsterniran' time što ga je biskup Đuro Hranić ove nedjelje 'potjerao iz crkve'.

Starokatolici se pozivaju i na baštinu legendarnog đakovačkog biskupa Jurja Strossmayera koji se na Prvom vatikanskom saboru (1869-1870) suprotstavio principu papine nepogrešivosti. Oni podsjećaju i na žestoki progon koji je na inzistiranje zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca proveo ustaški režim, što je gotovo dovelo do nestanka hrvatskih starokatolika. Naime, među inim starokatolicima u Jasenovcu je ubijen i njihov biskup Ante Donković. Iz Đakovačko-osječke nadbiskupije poručili su da pokušavaju nadići razloge podjela iz prošlosti, ali da ipak 's primjerenim oprezom - zbog nečijih osobnih okolnosti - žele izbjeći stvaranje ozračja novih nejasnoća i podjela'.

'Biskup Hranić me je pozvao na stranu i kazao: 'Izvolite napustiti crkvu (...) vi ste ekskomunicirani iz Katoličke crkve (...) mi ne možemo biti za istim stolom', rekao nam je Čengić i istaknuo da će se zbog ovoga skandala njegova crkva (koja ima potpisani ugovor s Republikom Hrvatskom) obratiti mjerodavnim institucijama, Uredu predsjednika RH i medijima, odnosno da je posrijedi novi akt progona te crkve koju u nekim sredinama, kao što je Slavonski Brod, gledaju s prijezirom. Naročito političke i gradske instancije budući da su pod utjecajem predstavnika Katoličke crkve.

Zamoljeni da pojasne situaciju, djelatnici tiskovnog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije ističu da se ekumenski susreti prigodom obilježavanja svjetske Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, koji u Osijeku imaju višedesetljetnu tradiciju, 'redovito pripremaju veoma brižljivo, s osjećajem za konkretna stanja svih zajednica koje sudjeluju u pripremama i ostvarenjima zajedničkih molitvenih slavlja'.

U tiskovnom uredu Đakovačko-osječke nadbiskupije istaknuli su da đakon Mario Čengić nije poštivao uhodanu proceduru. Pojasnili su da se Čengić u subotu, dan prije incidenta, 'javio drugoj crkvi bez poziva i bez ikakvoga prethodnoga dogovora s onima koji su zaduženi za organizaciju susreta'. To smatraju 'svojevrsnom zloporabom samoga ekumenskoga susreta što je izbjegnuto na središnjem ekumenskome slavlju u Osijeku u nedjelju, 23. siječnja'.

Pored povijesnih netrpeljivosti katolika i hrvatskih starokatolika (koji brane princip autokefalnosti slično kao u pravoslavaca) Čengić smatra da biskupu smeta i njegova biografija. Iz Đakova pojašnjavaju da je Mario Čengić donedavno bio katolički vjeroučitelj u školi, no nadležne su mu crkvene vlasti oduzele mandat vjeroučitelja.

'Nakon neuspjelih pokušaja da bude zaređen u Katoličkoj crkvi prošle se godine dao zarediti za starokatoličkoga đakona', kažu nam iz tiskovnoga ureda u Đakovu.