PROMPTNA REAKCIJA

Kosor obećala pomoć branitelju koji prodaje bubreg

25.01.2011 u 13:20

Bionic
Reading

U petak popodne, 21. siječnja ove godine, nekoliko sati nakon što je tportal objavio tekst o branitelju koji je spreman prodati bubreg kako bi preživio, nazvala ga je predstavnica Ureda predsjednice Vlade Republike Hrvatske i ponudila 'svaku moguću pomoć'

Nakon što je tportal.hr objavio potresnu priču branitelja D. A. (42), Slatinčanina oboljelog od PTSP-a koji je zbog krajnje teške zdravstvene i materijalne situacije odlučio prodati vlastiti bubreg te postigao načelni dogovor s čovjekom u Njemačkoj da to i učini, počele su pristizati i prve pozitivne reakcije.

U petak popodne, 21. siječnja ove godine, nekoliko sati nakon objave teksta, nazvala ga je predstavnica Ureda predsjednice Vlade Republike Hrvatske i ponudila 'svaku moguću pomoć'.

'Gospođa koja me nazvala je bila vrlo ljubazna i s njom sam razgovarao desetak minuta. Pričali smo o mojoj situaciji i zanimalo ju je je li istina sve ono što je napisano o meni. Potom je rekla da će Vlada učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi mi pomogli i da neću biti ostavljen', kaže D. A. Navodno je dogovoreno da će mu pomoć biti organizirana preko Županijskog centra za socijalnu skrb, iz kojeg mu se, do ponedjeljka navečer, nitko nije javljao.

Vladin dopis očajnom branitelju

Ovih mu je dana stigao i odgovor hrvatske Vlade na davno poslane molbe za pomoć. U njemu se vidi da je njegov predmet predsjednica Vlade Jadranka Kosor proslijedila Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, moleći ministra Zdravka Milinovića da 'pruži odgovarajuću pomoć u prevladavanju životnih poteškoća'.

Pomoć u hrani, ogrjevu te potrazi za smještajem ponudili su jedan slatinski župnik i Slatinčanin. Tako su D. A. i supruga mu ovih dana dobili nekoliko kutija hrane, nešto drva i novca. Zahvalni su na svemu, no ipak strahuju da je pružena pomoć krajnje privremeno rješenje. Ni s Centrom za socijalnu skrb u Slatini ne snalaze se najbolje.

Slatinski Centar za socijalnu skrb - prepreka

Na sudu u Orahovici traje parnica za snižavanje iznosa alimentacije koju plaća bivšoj supruzi za uzdržavanje troje od četvero djece. Iznos od 2.000 kuna previsok mu je za mirovinu od 2.360 kuna. K tome ima i naslijeđeni dug za kredit banci od 1.100 kuna. Kako zbog toga doslovce nema što jesti, nadao se pozitivnom ishodu. Međutim, stvari se ni tu nisu odvijale kako je očekivao.

Prema zapisniku orahovičkoga suda, predstavnici Centra za socijalnu skrb u Slatini se, iako su uredno pozvani, nisu odazvali na glavnu raspravu. Prema istom zapisniku ovaj je Centar dostavio samo anamnezu za tuženičku stranu, tvrdeći da je branitelj koji traži smanjenje visine alimentacije odselio te da Centru nije poznata njegova sadašnja adresa.

Slatinski branitelj kaže da to ne može biti istina. U prilog tome navodi i podatak da je u Centar bio pozvan u prošli petak, odazvao se i čak potpisao zapisnik.

'Nije bilo potrebe da socijalni radnik odlazi na raspravu u Orahovicu jer je sve rečeno u pisanoj formi. Sudu smo poslali podatke za samo jednu stranu u postupku jer nam za drugu nije bila poznata tužiteljeva nova adresa', kaže Ivan Lah, ravnatelj Centra za socijalnu skrb u Slatini. To što je oboljeli branitelj bio kod njih prošloga petka, tvrdi, nije moglo utjecati na izvješće jer je ono već bilo poslano.

Lah tvrdi da je zbog teksta na tportalu o ovom slučaju bilo i poziva iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u kojima su tražili preispitivanje cijeloga slučaja. U pojačanom kontaktu sa Županijskim centrom za socijalnu skrb u Virovitici traže rješenje problema za materijalno ugroženog slatinskog branitelja.