SDP-OV MILANOVIĆ PORUČIO

'S korupcijom neka se obračunaju oni koji su za nju odgovorni'

22.01.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Nakon što se našao na udaru kritika medija da se opet ne pojavljuje u javnosti, predsjednik SDP-a Zoran Milanović ukazao se na konstituirajućoj sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a, gdje se osvrnuo na aktualnu situaciju u državi, ali i ulogu žena u hrvatskom društvu

Milanović je uoči same sjednice poručio da se SDP ne namjerava obračunavati s korupcijom, nego da će se zalagati za život i politiku bez korupcije.

'Ono što mi možemo obećati i što obećajemo, što nije prazno obećanje i što Hrvatska očekuje od nas da mi nudimo je da ćemo se boriti za potpuno drugačiju Hrvatsku u političkom smislu. Mi ne obećavamo obračun s korupcijom jer s korupcijom se, kao i sa svim zlima, obračunavaju oni koji su za nju odgovorni. Kada imate odgovornost za državu, kada vodite državu i kada korupcija živi s vama, pored vas i u vama, onda se, obračunavajući se s korupcijom na kraju mandata, obračunavate sami sa sobom', poručio je Milanović

Iako je kazao da SDP nema velikih izbornih obećanja, osvrnuvši se na ulogu žena u društvu Milanović je ipak nešto obećao - da će njegova stranka ozbiljno razmotriti sustav povlaštenih mirovina i izjednačavanje uvjeta odlaska u mirovinu za žene i muškarce. Podsjetio je pritom upravo na odluku Ustavnog suda kojom se dob odlaska u mirovinu za žene i muškarce izjednačila.

'Poštujemo odluke Ustavnog suda, ali se nećemo odreći prava da ih komentiramo. Ja se kao političar ne slažem s tom odlukom i mislim da se s tom odlukom ne slaže većina građana. Ispada da je zadnjih 10, 20, 30, 50 godina u Hrvatskoj na djelu bio jedan neustavan poredak koji je omogućavao ženama da odu nekoliko godina ranije u mirovinu od muškaraca. Ne radi se o marginalnom fenomenu i nečemu što se događalo negdje sa strane. Radi se o temeljima poretka i temeljnoj vrijednosti za koju smo smatrali da je duboko usađena u naše društvo i da po njoj živimo. Mi se moramo pitati što možemo učiniti kao političari da tako nešto promijenimo i da afirmiramo vrijednosti za koje vjerujemo da su ispravne i da se po njima treba živjeti', rekao je Milanović te najavio inicijativu kojom će tražiti da se u Ustavu jasnije naglasi mogućnost da žene, ako žele, odlaze ranije u mirovinu.

Tijekom cijelog govora Milanović je i suptilno, bez navođenja imena, kritizirao vladu Jadranke Kosor.

Naš je posao da uporno radimo, da ne budemo jeftini, da ne budemo politikanti, da ne svodimo politku na protokol, na prazne manifestacije, na rezanje vrpci koje ne vode nikamo, na pokretanje projekata za koje znamo da ih nećemo pomaknuti ni za deset posto unaprijed. Jer, nažalost, već dugi niz godina politika se svodi baš na to', zaključio je SDP-ov predsjednik Milanović.