SINDIKALNA IMOVINA

SSSH ostaje bez 60 posto nekretnina?

24.02.2009 u 10:02

Bionic
Reading

Nakon 18 godina sporenja i svađa sindikalna bi imovina ove godine trebala biti konačno i podijeljena između pet središnjica. Vlada je još prije tri godine ispunila sve preduvjete za podjelu, no čekalo se novo prebrojavanje članstva i dogovor središnjica kako imovinu podijeliti

Kako je prebrojavanje nedavno završeno, nakon objave službenih podataka brzina podjele ovisi o spremnosti sindikata da se dogovore tko će zasjesti u koju nekretninu. U bubnju za podjelu je oko 30.000 četvornih metara prostora vrijednih oko pola milijarde kuna, piše Vjesnik.

Sindikalnu imovinu najvećim dijelom koristi SSSH, nešto nekretnina imaju sindikati grafičara, školski i službenički sindikati, dok ostale središnjice žive u iznajmljenim prostorima, osim HUS-a kojemu je SSSH ustupio 57 kvadrata u Radničkom domu na Krešimirovu trgu.

Sindikalna imovina privremeno je podržavljena prije 11 godina, jer se tada sindikati nisu u zakonskom roku dogovorili o kriterijima za podjelu. U međuvremenu se država uknjižila u dobar dio nekretnina, a vlasništvo je upisivao i SSSH. No, država neće zadržati nijedan kvadrat. Kada se sindikati dogovore o načinu podjele, Vlada će temeljem tog dogovora posebnom odlukom prenijeti sindikatima nekretnine na koje se upisuju kao vlasnici.

'Ove godine podjela sindikalne imovine mora doći na red. Prvo trebamo potpisati novi sporazum o podjeli temeljem novog prebrojavanja članstva, a onda se i dogovoriti kako prostore podijeliti', kaže predsjednik NHS-a Krešimir Sever. 'Imovina nam nije važna zbog materijalne vrijednosti, nego da smjestimo urede i zaposlene i da imamo gdje raditi, a ne da plaćamo najamninu dok SSSH rentira sindikalnu imovinu', dodaje Sever.

Kamo će koja središnjica još se ne zna, ali se, prema privremenim podacima o broju članova, otprilike zna koliko bi tko mogao dobiti od sindikalnog imetka. Dok je SSSH u devet godine izgubio 100.000 članova, NHS je dobio 75.000 novih, a Matica 45.000. U obje središnjice prešao je dio sindikata SSSH-a te ugasle šeste središnjice Sindikata usluga UNI-CRO, ali i znatan broj sindikata koji nisu bili ni u jednoj središnjici. I HUS je pridobio oko 10.000 novih članova, dok je URSH, nakon rasta tijekom nekoliko godina, do sada izgubio 30.000 članova i pao na samo 22.000.

Pri podjeli bi SSSH mogao ostati bez 60 posto imovine, koju će morati ustupiti drugim središnjicama. Od oko 30.000 kvadrata sindikalne imovine, najviše drži SSSH - 25.000 kvadrata u 96 nekretnina. Samo u Zagrebu je više od 11.000 kvadrata. Najvrjedniji je peterokatni Radnički dom na Krešimirovu trgu, dio sindikalne imovine su i zgrada Fakulteta političkih nauka u Lepušićevoj ulici. te Sindikalni dom na Sljemenu. U desetak gradova SSSH ima veliki broj nekretnina - dvije zgrade u Bjelovaru, Dom sindikata u Čakovcu, Radnički dom u Rijeci, dvije zgrade u Sisku, tri zgrade u Splitu, jednokatnicu u Zadru, tri zgrade u Dubrovniku, prostor u Karlovcu…

U imovinu SSSH ubrajaju se i deseci tisuća četvornih hvati građevinskog zemljišta, livada, pašnjaka i šuma. Dio imovine imaju i školski sindikati - Učiteljski dom u Zagrebu i vilu »Ružica« u Crikvenici. Sindikat državnih službenika i namještenika ima vilu »Mirna« u Omišlju na Krku, stan u Zagrebu, zemljište u Čakovcu, dok Sindikat grafičara od imovine ima Dom Sindikata grafičara u Zagrebu, jednu zgradu u Osijeku te stanove i poslovne prostore u Primorskoj, Ilici i Selskoj ulici.