ZELENA AKCIJA I PRAVO NA GRAD

Horvatinčić ne ruši samo stepenice nego cijelu zgradu

21.01.2011 u 14:50

Bionic
Reading

Zelena akcija i Pravo na grad potvrdili su da je građevinska inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i graditeljstva gradilište u Varšavskoj 6 u Zagrebu zatvorila na temelju njihove prijave

Iako nam je investitor Tomo Horvatinčić jutros rekao da je do zatvaranja gradilišta došlo zbog spornih dvanaest krakova stepenica, Teodor Celakovski iz Prava na grad i Tomislav Tomašević iz Zelene akcije kažu da to nije točno. Naime, oni su već početkom siječnja primijetili da Horvatinčić ruši cijeli objekt.

'Dana 5. siječnja intervenciju policije zatražila je Vera Petrinjak Šimek koja je izjavila da Horvatinčić ruši neki objekt. Nakon razgovora s predstavnikom investitora, policijski službenik utvrdio je da radnici ne ruše objekt nego adaptiraju unutarnje zidove zgrade', pročitao je izvid policije Tomašević.

No nakon ovakve reakcije policije udruge su se odlučile i za prijavu samom Ministarstvu graditeljstva. Tomašević kaže da unutarnji zidovi zgrade ne postoje nego je samo ostala fasada te da je zgrada očito srušena mimo dozvole. Izjave Horvatinčića i Hoto grupe da je zatvaranje gradilišta izraz antipoduzetničke klime Tomašević je nazvao deplasiranima.

'Jesu li neki poduzetnici izvan zakona i mogu kršiti zakone bez sankcija. Ne možemo shvatiti da je antipoduzetnička klima kada inspekcija provodi zakon i zatvara gradilište', rekao je Tomašević. Celakovski je najavio daljnje akcije podsjetivši da na DORH-u i dalje stoji kaznena prijava zbog štetnosti ugovora Hoto grupe i Grada Zagreba, vezano uz gradnju rampe u Varšavskoj.

'Ovaj je cijeli projekt zadnje četiri godine mreža nezakonitosti koje su tolerirane kao što bi i ova bila puštena da se pomalo ne mijenja klima prema nezakonitosti i korupciji', zaključio je Celakovski.