VLADINI INVESTICIJSKI PROJEKTI

Čačić: Potpredsjednika za investicije nismo čuli ni vidjeli!

21.01.2011 u 13:51

Bionic
Reading

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić ocijenio je danas da od vladinog prijedloga investicijskih projekata najvjerojatnije neće biti ništa te pozvao vladu da 'prestane s bacanjem prašine u oči' i konkretno kaže koji će od njih najkasnije do rujna biti apliciran za sredstva Europske unije

'Trebamo konkretne rokove i novac, očekivali smo da o investicijama govori netko kompetentan, jer premijerka Kosor to ne može, ali jučer potpredsjednika vlade za investicije (Ivana Domagoja Miloševića) nismo čuli ni vidjeli', rekao je Čačić na konferenciji za novinare u sjedištu stranke.

To je model 'Sanader sve zna, o svemu priča i ne napravi ništa', kazao je i dodao da 'trebamo nekoga tko je odgovoran za svoje riječi'. Očekujemo da ova nesposobna vlada bar zatraži novac od europskih predpristupnih fondova, jer bi sve ostalo bilo iznad naših očekivanja, kazao je.

Prema Čačićevim riječima, od ukupno 15 milijardi eura (110 milijardi kuna) investicija, 5,5 milijardi kuna odnosno pet posto od ukupne vrijednosti predviđenih projekata za ovu godinu, neće biti realizirano više od 550 milijuna kuna (0,5 posto), a i to će biti proračunskim sredstvima. Do kraja godine se neće dogoditi ništa i to je crna istina, rekao je Čačić i izrazio sumnju da rekonstrukcija pruge Križevci-Koprivnica i izgradnja trafostanice Dubrovnik može pokrenuti hrvatsko gospodarstvo. Ustvrdio je da za gospodarstvo, zapošljavanje i smanjenje nelikvidnosti to 'znači nula'.

'Mora li biti tako? Naravno da ne, jer kada se u vladi sve ne bi svodilo na blef i prodavanje magle, danas bi bar pola od dvije milijarde vrijednih projekata kuna imali u realizaciji', kazao je Čačić.

Napomenuo je da će Hrvatska tijekom 2012. i 2013. za članstvo u EU platiti 1,2 milijarde eura te izrazio sumnju da će se taj iznos uspjeti povući iz europskih fondova za investicijske projekte.

Upitan o mogućoj privatizaciji hrvatskog nacionalnog bogatstva, voda i šuma, Čačić je rekao da je upravljanje time kao i energetskim sektorom poluga kojom država kontrolira svoju budućnost. Posebice je aspolutno opasnom ocijenio privatizaciju Hrvatskih voda.

U drugoj fazi privatizacije Ine učinjena je ogromna šteta Hrvatskoj i njezinim građanima ocijenio je Čačić i upozorio da bi se to moglo ponoviti i s Jadranskim naftovodom (JANAF).

'Ne smijemo pristati na privatizaciju Hrvatske elektroprivrede (HEP), pogotovo proizvodnje', rekao je Čačić izrazivši nadu da aktualna vlast neće imati dovoljno vremena učiniti velike pogreške.