POPIS U ZAGREBU U PONEDJELJAK

Neće biti objave imena branitelja koje Srbija progoni

21.01.2011 u 11:55

Bionic
Reading

Dok vukovarski branitelj Tihomir Purda u Bosni i Hercegovini iščekuje konačnu odluku tamošnjeg suda o izručenju Srbiji, u ponedjeljak bi u Hrvatsku trebao stići popis hrvatskih državljana protiv kojih su negdašnji vojni sudovi u SFRJ i SRJ vodili postupke

Da je srbijansko Ministarstvo pravde hrvatsku stranu izvijestilo da je poslalo popis, potvrđeno nam je i iz hrvatskog Ministarstva pravosuđa.

Popis, koji u ministarstvu očekuju u ponedjeljak, neće biti objavljen. Kako doznajemo, hrvatski branitelji koji sumnjaju da se njihovo ime nalazi na popisu moći će se javiti u Ministarstvo pravosuđa i provjeriti nalaze li se na njemu.

Podsjećamo, radi se o popisu dosada sistematiziranih podataka o hrvatskim državljanima protiv kojih je pred nekadašnjim vojnim sudovima u SFRJ i SRJ prije 2003. vođen postupak i donesena presuda ili se vodi istraga za kaznena djela ratnih zločina, što je rezultiralo raspisivanjem međunarodne ili interne tjeralice.

Na dostavu tih podataka Srbija se obvezala na prošlotjednoj sjednici proširenoga mješovitog povjerenstva za pripremu i razmjenu popisa osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine.