GESTA OČAJNIKA

Branitelj oglasom prodaje vlastiti bubreg

24.01.2011 u 11:58

Bionic
Reading

Interes za kupnju bubrega navodno je već pokazala jedna osoba iz Njemačke. Predložen je iznos od pet tisuća eura i transplantacija izvan Hrvatske. Konkretan odgovor Slatinčanin očekuje krajem siječnja ili početkom veljače

'Molim dobre ljude da mi pomognu, ako je moguće u hrani i novcu, za liječenje. Usput prodajem bubreg da bih preživio… Hvala vam od srca', sadržaj je oglasa koji je ovih dana osvanuo na ulicama Slatine i zgrozio Slatinčane.

Slatinčanin D. A. (puno ime poznato autoru), 42-godišnji hrvatski branitelj u mirovini koji se liječi od PTSP-a i otac četvero djece koja su nakon razvoda dodijeljena majci, autor je tog oglasa. Slatinčani ga ne zovu na broj telefona koji je oglasio jer, pretpostavlja, vjeruju da je riječ o šali ili svojevrsnom javnom iznuđivanju nečije milosti i novca. Međutim, njegove izjave pokazuju da ima ozbiljnu namjeru prodati bubreg da bi preživio.

Supruga podržava prodaju bubrega

Oglas - potez očajnika

U toj ga odluci podupire supruga M. s kojom, u drugom braku, kao podstanar koji vlasnicima ne može plaćati stanarinu, seleći od nemila do nedraga, živi već oko dvije godine. Zastrašujuća je spoznaja da je s nekim čovjekom iz Njemačke, preko posrednika, već dogovarao susret i prodaju bubrega po cijeni od pet tisuća eura. Tvrdi da će konkretan odgovor dobiti krajem siječnja, a bude li potrebe, transplantaciju je spreman obaviti u nekoj drugoj zemlji.

U razgovoru za tportal kazao je da zbog bolesti nije sposoban privređivati, kao ni supruga. Ona, opet, pokazuje liječničku dokumentaciju o njegovom autodestruktivnom ponašanju, kojom želi dokazati da zbog njegove sigurnosti stalno mora biti uz njega.

'Od 2.360 kuna mirovine koju trebam dobiti ne primam ni lipe jer dio odlazi na, po meni, previsoku alimentaciju djeci i supruzi iz prvog braka, a drugi na podmirenje kredita koje sam primio u nasljeđe. Da mi je sutkinja, recimo, uzela samo trećinu mirovine, mogao bih nekako živjeti. Ovako ne vidim izlaz', kaže Slatinčanin. Tvrdi da mu alimentacija iznosi dvije tisuće, a dug banci dodatnih 1.100 kuna. To znači da cijelom svojom mirovinom ne uspije podmiriti ni ta izdvajanja, a kamoli imati za režije, hranu, odjeću i posjet liječniku.

Razmatra se smanjenje i minimalnog iznosa alimentacije

Visina alimentacije na koju se D. A. žali, saznajemo u slatinskom Općinskom sudu, određena mu je u skladu sa zakonom te su u obzir uzete sve okolnosti pa i njegovo socijalno stanje. Marica Bičanić, predsjednica Općinskog suda, kaže da mu je, vodeći mu brakorazvodnu parnicu 2009. godine, odredila i manji iznos alimentacije od onog minimalnog, propisanog Obiteljskim zakonom. Naime, minimalni novčani iznos potreban za mjesečno uzdržavanje djeteta do šest godina iznosi oko 920 kuna, za dijete od sedam do 12 godina 1.082, a za dijete od 13 do 18 godina 1.190 kuna. D. A. je, prema sudskoj odredbi, za dvoje malodobne djece morao plaćati mjesečni iznos od ukupno 2.300 kuna: za svako dijete po 700 kuna te još 600  kuna za jedno od djece.

U Orahovici, na čijem području trenutno živi bivša supruga slatinskog 'prodavača bubrega', doznajemo, traje sudski proces u kojem se razmatra mogućnost smanjenja iznosa alimentacije.

Centar za socijalnu skrb nije zaprimio zahtjev za novčanom pomoći od obitelji branitelja koji prodaje bubreg

U slatinskom Centru za socijalni rad poznaju tu obitelj, ali ne kao osobe koje su tražile novčanu pomoć.

Slatinčani prodaju bubrega smatraju neprimjerenom

'Obitelj koja ne ostvaruje nikakve prihode kod nas ima pravo na stalnu pomoć, a u ovom slučaju ona bi iznosila 950 kuna. Međutim, problem je u tome što osoba za koju pitate ima prihode u iznosu od oko 2.300 kuna. Žao nam je što čujem da čovjek od te mirovine ne dobije ništa, ali dok god ima zabilježen prihod, ruke su nam vezane', kaže Ivona Balić, zamjenica ravnateljice Centra za socijalnu skrb u Slatini. Ipak, postoji mogućnost isplate jednokratne novčane pomoći, za što mora podnijeti zahtjev.

Bračnom paru u teškoj financijskoj situaciji je prošle godine jednokratnom pomoći od 1.300 kuna pomogao i Grad.

Slatinčani drže neprimjerenim oglas o prodaji bubrega i, unatoč saznanju da je možda riječ o bolesnim ljudima, predlažu požrtvovniji pristup u pronalaženju posla.