NEZAKONITI OTKAZI

Dubrovnik airline mora vratiti stjuardese na posao

21.01.2011 u 11:19

Bionic
Reading

Županijski sud u Bjelovaru donio je pravomoćnu presudu po kojoj direktor Dubrovnik airlinea Zeno Singer mora na posao vratiti dvije stjuardese kojima je dao izvanredni otkaz u jesen 2009. godine

Povrh povratka na radno mjesto Singer će im morati uplatiti sve potrebne doprinose za period u kojem nisu bile na poslu, upisati im staž u radnu knjižicu i isplatiti sve plaće za posljednje dvije godine, zajedno sa zateznim kamatama od 17 posto.

Kako doznajemo, poslodavac je stjuardesama, nakon što su se vratile na posao po odluci suda u Bjelovaru, otvoreno poručio ih ne želi na tom radnom mjestu i ponudio im je novčanu nagodbu oko koje se trenutno vode pregovori.

Tako je okončan dio dvogodišnje trakavice o sudbinama dvanaestero ljudi koji su nogu iz aviokompanije dobili jer nisu pristali na rezanje plaća u periodu od 1. listopada do 1. travnja na dvije tisuće kuna neto, što je ispod Zakonom propisanog minimuma.

Uz to, Singer tada nije želio uvažiti ni činjenicu da je osoblje DA oformilo sindikalnu podružnicu pri Sindikatu turizma i usluga Hrvatske, pa je, što je dodatno kršenje zakona, otkaz uručio i sindikalnoj povjerenici.

Desetero preostalih djelatnika još čeka prvi dio epiloga svoje priče na Općinskom sudu u Dubrovniku gdje je njihov slučaj zapeo.