KOSOR NAJAVILA

O sukobu interesa više neće odlučivati političari

19.01.2011 u 15:19

Bionic
Reading

Ubuduće će povjerenstvo za borbu protiv sukoba interesa biti depolitizirano do krajnjih granica, a njegovim članovima moći će postati samo nestranačke osobe, najavila je danas premijerka Jadranka Kosor.

Članovima povjerenstva više neće moći biti osobe koje su bile članovi političkih stranaka, čak niti u prošlosti, a osigurat će se novi mehanizmi provjere mogućeg sukoba interesa, izjavila je Kosor novinarima nakon posjete Podravki.

Čvršći mehanizmi omogućit će da se "puno dublje" ide u provjeru dužnosnika čiji će se popis proširiti, kazala je Kosor potvrdivši i da će kazne za prekršitelje biti pooštrene.

Kosor će o novom zakonu za sprječavanje sukoba interesa prvo razgovarati s koalicijskim partnerima.

Premijerka Kosor je nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva HDZ-a najavila potpuno novi zakon o sprječavanju sukoba interesa koji će biti rigorozniji od dosadašnjega, a da će tijelo koje će odlučivati o sukobu interesa biti u potpunosti depolitizirano.

Na novinarski upit o slučajevima navodne kupovine više luksuznih BMW-a za HDZ i bivšeg premijera Ivu Sanadera, odgovorila je da istrage koje se provode ne može komentirati.

Državno odvjetništvo i USKOK rade svoj posao, a vlada i HDZ im daju punu potporu u tome, rekla je Kosor