SLUČAJ MARJAN

Nastavak rata među splitskim arhitektima

19.01.2011 u 15:05

Bionic
Reading

Prozvani predsjednik Društva arhitekata Splita Jurica Jelavić, kojega je sedam kolega javno optužilo za 'klijentelistički odnos sa Željkom Kerumom', napade na sebe opisuje kao izazivanje raskola i pokušaj paralize rada Društva. Poziva pobunjene kolege da se odluče 'jesu li arhitekti ili aktivisti'

Predsjednik Društva arhitekata Splita (DAS) Jurica Jelavić, zbog čije je uloge u 'slučaju Marjan' petero kolega iz predsjedništva DAS-a podnijelo ostavku, sazvao je novinare kako bi pokušao objasniti da ga napadaju, kolokvijalno rečeno, jalnuški diletanti.

Oni, tvrdi Jelavić, nemaju pravo prozivati njega i druge arhitekte za nemoral, jer su i sami više puta sudjelovali na tzv. 'investitorskim natječajima'. Medije je, ipak, više od toga zanimao Marjan i sporni natječaj za gradnju ugostiteljskog objekta u vlasništvu Kerumove nevjenčane supruge Fani Horvat

'Je li moralno sudjelovati u natječaju za gradnju unutar park-šume? Ne želim odgovoriti na takvo pitanje, bitno je da rješenje koje arhitekt nacrta bude moralno', pokušao se izvući predsjednik DAS-a. Na pitanje je li predviđena gradnja u javnom interesu Splićana, također je odgovorio pitijski.

'Uređenje kupališta jest javni interes. A kafić i restoran? Po meni ti sadržaji možda i nisu potrebni, ali lijepo je doći na plažu i moći popiti kavu, kao na Bačvicama. A cijela splitska obala danas definitivno je neuređena i to se mora promijeniti', kazao je Jelavić. Inače, investiciju koja se događa unutar zaštićene zone predsjednik DAS-a opisuje kao 'planiranu gradnju na rubu park-šume'.

'Kolege se moraju opredijeliti jesu li arhitekti ili aktivisti!' uskliknuo je Jelavić za kraj. On sam, inače, već je projektirao jednu stambenu zgradu koja se upravo dovršava, također unutar granica zaštićene park-šume, a za koju su dozvole izdane nizom akrobacija predsjednice Kerumova Savjeta za urbanizam Branke Mimice.

Jelavić se, dakle, već davno opredijelio.