DUZS UVJERAVA

Sve je spremno za dolazak vodenog vala!

19.01.2011 u 15:05

Bionic
Reading

Sve službe koje provode protupoplavne mjere spremne su za vodeni val na Dunavu, a procjenjuje se da ne bi trebalo biti ozbiljnih teškoća, zaključeno je na današnjem sastanku u osječkome područnom uredu Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Pomoćnik ravnatelja DUZS-a Stjepan Huzjak rekao je kako su, nakon najava vodenoga vala, pokrenute preventivne aktivnosti i sve su službe spremne za djelovanje u slučaju bilo kakvih neželjenih događaja.

Zamjenik direktora osječkoga Vodno-gospodarskog odjela Hrvatskih voda Igor Biglbauer rekao je da su na mjernim postajama Batini i Tikvešu proglašene redovite mjere obrane od poplava. Budući da Dunav raste u skladu s predviđanjima, ne očekuje se da će trebati veći stupanj pripravnosti od redovnih mjera obrane od poplava.

Na Dravi nema posebnih teškoća i očekujemo da, nakon dolaska vodenog vala Dunavom, vodostaj Drave kod Osijeka neće premašiti 250 centimetara, što znači da smo u pripremnom stanju, ali bez ozbiljnih problema, rekao je Biglbauer

Dodao je kako se procjenjuje da će taj vodeni val relativno brzo proći kroz Hrvatsku, posebice zato što se idućih dana očekuje pad temperature zraka i prestanak topljenja snijega.

Voditelj osječkog ureda DUZS-a Zvonko Grgec rekao je kako su, nakon najava Hrvatskih voda, sve mjerodavne službe još prošlog vikenda "stavljene u stanje pripravnosti" i spremne za izlazak na teren.

Vodostaj Dunava kod Batine danas u 14 sati iznosio je 554 cm, a izvanredne mjere obrane od poplave proglašavaju se kod razine vodostaja od 750 cm.