KOSOR POSREDNO ODGOVARA SDP-U

Ivić: Jovanović laže o braniteljima

18.01.2011 u 17:52

Bionic
Reading

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić ocijenio je danas paušalnim i neistinitim izjave SDP-ova saborskog zastupnika Željka Jovanovića o umjetno stvorenom korpusu od pola milijuna branitelja, te je poručio da se Zakon o pravima hrvatskih branitelja u cijelosti poštuje

'Jovanovićeve izjave samo pokazuju njegovo nepoznavanje metodologije izrade registra branitelja i cjelokupne problematike Domovinskog rata', istaknuo je Ivić na izvanrednoj konferenciji za novinare, koju je sazvao zbog današnje Jovanovićeve ocjene o političkoj korupciji u stvaranju korpusa od 500.000 branitelja i najmanje 20 posto lažnih branitelja.

Na ovaj se način, smatra ministar, pokušava provući i neistinita optužba da pola milijuna branitelja koristi različite privilegije koje teško opterećuju državni proračun, a istina je, ističe, da je više od 80 posto branitelja u radnom odnosu i ne ostvaruje nikakve privilegije na račun svoga statusa.

Neistinitim, lažnim i tendecioznim ocijenio je i optužbe da je upravo njegovo ministarstvo u zadnjih sedam godina umjetno stvorilo pola milijuna branitelja. 'Ni za mandata Jadranke Kosor, dok je bila na čelu ovoga ministarstva, niti za moga mandata, nitko u ovom ministarstvu nije ostvario braniteljski status jer to pitanje rješavaju MORH i MUP', istaknuo je.

Podsjetio je kako je Ministrastvo branitelja reagiralo na sve prijave koje su dovodile u sumnju nečiji braniteljski status, provjeravajući podatke kod mjerodavnih državnih institucija. Ujedno je najavio da će se s podatcima, dobivenim na temelju provjera statusa pojedinih branitelja, uskoro izaći pred javnost.

Zanimljivim je ocijenio i da se upravo SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović smatra pozvanim štititi prava hrvatskih branitelja, zaboravljajući, kaže Ivić, kakve je sve propuste napravila koalicijska vlast u razdoblju od 2000. do 2003.

U to su vrijeme, pojasnio je, smanjivana prava branitelja i invalidnine, zbog čega je MOBMS naslijedio na tisuće sudskih sporova, koje je država morala platiti 1,5 milijarde kuna.

Nasuprot tadašnjoj vlasti, sadašnja vlada i u vrijeme teške recesije osigurala je 2011. godine dostatna sredstva u proračunu za izvršavanje svih državnih obveza prema braniteljima, obiteljima stradalih i nestalih.

Podsjetio je i kako se jedine povlastice koje uživaju branitelji odnose na pravo na udjele u Fondu hrvatskih branitelja, koji prosječno po branitelju iznose 10 tisuća kuna, pravo na troškove vlastitog pogreba i pravo na zaštićenu mirovinu kada se za nju steknu strarosni uvjeti u skladu sa Zakonom o mirovinskom osiguranju.

Na novinarsko pitanje kako komentira subotnje prosvjede tisuća branitelja u Zagrebu, Splitu i Kutini, istaknuo je kako su kontaktirali organizatore prosvjeda u Zagrebu te da su vrata Ministarstva otvorena za sve branitelje kojima će se pomoći, u skladu s mogućnostima i ovlastima.

Poručio je i kako branitelji nemaju nikakvog razloga za strah zbog slučaja hrvatskog branitelja Tihomira Purde, te je uvjeren da će se taj slučaj uskoro riješiti na zadovoljstvo Purde, ali i u interesu cijele braniteljske populacije.

'Vlada će, kao i do sada, činiti sve u zaštiti svih branitelja', istaknuo je ministar.