ZASTUPNIČKE PLAĆE

Lažnim podacima na braniku saborskih privilegija

23.02.2009 u 14:44

Bionic
Reading

Hrvatski parlamentarci su, što se plaća tiče, pri kraju liste od 16 europskih, Hrvatskoj po raznim parametrima sličnih država, a imaju i razmjerno malen broj privilegiranih prava - rezultat je to analize koju su, na temelju podataka o statusnim pravima zastupnika koje je dostavilo 16 europskih zemalja, izradile stručne službe Hrvatskog sabora

ZAGREB - No na tom sastanku prezentirani su lažni podaci po kojima je najniža plaća saborskog zastupnika 1800 eura, dok je činjenica da najniža plaća u saboru iznosi najmanje 15 tisuća kuna, odnosno dvije tisuća eura, piše Dnevnik.hr.

Na pitanje novinarke Nove TV odakle mu takvi podaci, Luka Bebić je samo rekao da su takav podatak prezentirale nadležne saborske službe.

Na sastanku se najmanje razgovaralo o predviđenoj temi - privilegiranim saborskim mirovinama. Što se toga tiče, samo je rečeno da će Vlada pripremiti zakon po kojima će se postrožiti kriterij za dobivanje povlaštene mirovine po kojem će ubuduće saborski zastupnik u Saboru morati provesti puni mandat, četiri godine, umjesto dosadašnjih dvije godine i jednog dana.

Milanka Opačić (SDP) vladajuće je prozvala da temama o zastupničkih plaćama i mirovinama žele skrenuti pozornost javnosti s bitnijih tema, poput one da dnevno u Hrvatskoj posao gubi 150 ljudi. 'Promijenimo red stvari', naglasila je, napomenuvši da je u saborskoj proceduri SDP-ov prijedlog da se 6-postotno povećanje plaća ukine za sve politički izabrane dužnosnike

O tome kako su riješile pitanja plaća i mirovina svojih parlamentaraca, uz podatke o bruto nacionalnom dohotku po stanovniku i prosječnoj plaći u državi (sve za 2007.), Hrvatskom su saboru izvješće poslale Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Estonija, Finska, Irska, Luksemburg, Mađarska, Moldova, Norveška, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija

Prema tim podacima, bruto nacionalni dohodak po stanovniku kreće se u rasponu od 1.750 eura u Moldovi do 75.200 eura u Luksemburgu - taj je dohodak u Hrvatskoj 12.900 eura te su s njom usporedive Portugal (14.660 eura), Mađarska (10.611 eura) i Slovačka (10.170 eura).

Hrvatska se s prosječnom plaćom od 700 eura u donjem razredu nalazi i po visini prosječne plaće zaposlenih - manje su plaće u Moldovi (150 do 200 eura), Srbiji (560 eura) i Slovačkoj (669 eura) - BiH nije dostavila taj podatak.

Prosječna zastupnička plaća kreće se u rasponu od 600 eura u Moldovi do 8.349 eura u Irskoj - po visini prosječne zastupničke plaće od 1.800 eura Hrvatska je pri kraju liste od 16 europskih zemalja, jer manju plaću imaju samo parlamentarci u Mađarskoj (1.084 eura) i Moldovi. Što se tiče ostalih, Hrvatskoj susjednih zemalja, prosječna zastupnička plaća u BiH je 2.100 eura, u Srbiji 2.500 eura, a u Sloveniji 4.544 eura.

Pravo na mirovinu po posebnim propisima (povlaštenu mirovinu), uz hrvatske, imaju i belgijski, estonski, irski, luksemburški, mađarski, norveški, rumunjski i slovački zastupnici, a nemaju bosanskohercegovački, srbijanski, austrijski, finski, portugalski i slovenski.

Pravo da povlaštenu mirovinu ostvare već nakon dvije godine mandata imaju zastupnici u Hrvatskoj, Moldovi, Rumunjskoj i Irskoj (gdje parlamentarni mandat traje pet godina).