U SKLOPU GRADSKOG VRTA

U Osijeku zatvoreni bazeni za sportsko plivanje

17.01.2011 u 18:14

Bionic
Reading

Novi zatvoreni kompleks sportskih bazena u Osijeku niknut će pored nogometnog stadiona i sportske dvorane Gradski vrt, u sklopu budućeg istoimenog parka uz južni prilaz gradu

Gradonačelnik Krešimir Bubalo nada se da će 2012. godine osigurati potrebna sredstva, kako vlastitim snagama, tako iz EU fondova i nadležnih ministarstava. Danas je u sportskoj dvorani Gradski vrt potpisao ugovor s arhitektima Gordanom Domić i Borisom Koružnjakom s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, autorima izabranog idejnog rješenja, vrijedan 1.223.850 kuna s rokom izrade projekata od 120 dana. Potom će se zatražiti potrebne dozvole i izvlastiti stanare pet preostalih kuća na prostoru budućeg bazenskog kompleksa izgrađenih bez građevinskih dozvola te raspisati natječaj za izvođače radova.

'Još ne mogu govoriti o rokovima izgradnje, jer ima još dosta posla i ne znam kojom će se dinamikom obavljati, ali važno je da smo počeli, jer sada više nema povratka', zadovoljan je Bubalo, a od njegovih suradnika saznajemo da bi bili zadovoljni kada bi se posao priveo kraju za dvije i pol do tri godine.

Na natječaju za najbolje idejno rješenje dogodio se presedan i pobijedila su dva rada, pa su gradski čelnici nakon revizije zatražili doradu projekata radi bolje energetske učinkovitosti. Jedni su potom odustali, a Domić i Koružnjak nadogradili svoj projekt sunčanim kolektorima na krovu i zidovima objekta te pokretnim zidnim lamelama s tri strane koje će danju služiti kao zaštita od sunca i prikupljati energiju, a noću kao ekrani za prezentaciju onoga što se događa unutar kompleksa ili projiciranje drugih željenih sadržaja.

Kompleks je prvenstveno namijenjen sportašima i sadržavat će bazen olimpijskih dimenzija dužine 50 metara, manji 25-metarski i dva mala za učenje i vježbanje. Velike svjetleće zidne plohe na propuštat će svjetlo u dvoranu, na čijem će sjevernom dijelu biti tribina sa 450 mjesta. Na gornjoj etaži predviđen je prostor za fitnes, saune i masažu s pogledom na bazene kroz staklene plohe.
'Analizirali smo broj sunčanih dana u Osijeku i maksimalno ćemo iskoristiti energiju sunca za grijanje vode i održavanje tekućih resursa, ali i za dobivanje električne energije, čime će objekt steći status 'zelene gradnje'. Cijeli sportski kompleks na tom području dat će novi vizualni identitet južnom pristupu gradu i učiniti ga atraktivnijim', rekao je Boris Koružnjak.

Potpisivanje ugovora uveličali su naši proslavljeni plivači Sanja Jovanović i Duje Draganja te vaterpolist Dubravko Šimenc, koje je za tu prigodu doveo Željko Lončar, član IO HPS-a, inače zaposlenik gradske uprave.

'Došli smo kao prijatelji podržati projekt kako bi nove mlade nade dobile najbolje uvjete za treniranje i nastavile tamo gdje budemo stali Duje i ja. To je velika stvar za hrvatsko plivanje', ustvrdila je Jovanović, dok je Draganja projekt ocijenio predivnim te zaključio da će Osijeku donijeti nov sadržaj pred kojim će se posramiti mnogo veći gradovi.

Pored njih potpisivanju su prisustvovali i mladi uspješni plivači Osijek-Žita Filip Vujić i Patricija Čović, nasljednici Sanje i Duje, koji su danas u kadetskoj kategoriji u najužem hrvatskom vrhu.