IZGUBLJEN U PARKOVIMA

'Ima li Čehok poput boga Janusa dva lica?'

17.01.2011 u 16:21

Bionic
Reading

Gradski vijećnici mogu raspravljati o svemu o čemu žele, pa i o poslovanju institucija i poduzeća u (su)vlasništvu Grada Varaždina, ali Gradsko vijeće nije institucija koja može prema Zakonu o trgovačkim društvima utjecati na njihov rad

Ustvrdio je to varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok osvrćući se na zahtjev SDP-a, HNS-a i nezavisnog vijećnika Roberta Podolnjaka koji traže raspravu o poslovanju u Parkovima, što gradonačelnik smatra nepotrebnim.

'Društva, prema Zakonu o trgovačkim društvima, imaju uprave, nadzorne odbore i upravna vijeća, kao i skupštine, koje trebaju raspravljati o poslovanju. Slučaj je to i tvrtke Parkovi kojoj je u zadnjih šest godina značajno rasla imovina i prihodi. Naime, prije deset godina prihodovala je 10 milijuna kuna godišnje, da bi 2008. Imala rekordni prihod veći od 35 milijuna kuna', istaknuo je Čehok, dodajući da se o poslovanju gradskih tvrtki raspravljalo na gradskom poglavarstvu koje je bilo višestranačko.

Nakon što je odbacio navode da je rast prihoda i dobiti Parkova posljedica veće pomoći Grada Varaždina, što je potkrijepio smanjivanjem izdvajanja iz gradskog proračuna i zadržavanjem cijena, varaždinski gradonačelnik osvrnuo se i na moguće zloupotrebe položaja oko kojih se vodi istraga.

'Kao gradonačelniku najvažnije mi je da gradske tvrtke posluju uspješno, što je danas slučaj sa svim našim poduzećima, od Varkoma do Termoplina, pa čak i Gradskom tržnicom koja bolje posluje nakon promjene uprave. Međutim, uopće ne želim reći da nije moguća zlouporaba i sumnje u njih, jer kada netko ima 35 milijuna kuna prihoda, ne mogu isključiti da se jedan posto ili 300 tisuća kuna kreće u sferi zlouporabe. To ne mogu ni ja ni nitko na ovome svijetu isključiti', kazao je Čehok.

Dodao je da će 'to tek trebati dokazati, jer prema internoj reviziji gotovo je nemoguće da je iz komunalnog odjela plaćeno nešto što nije obavljeno ili na drugi način oštećen proračun'. 'Uostalom, napravili smo milijunske investicije u zone kod čega nije bilo ni sumnje oko bilo čega nečasnog, pa smo zbog toga ovih dana dobili pohvale od šefa delegacije EU u RH koji izdvaja Varaždin kao sredinu u kojoj nema zapreka za investicije', rekao je Čehok istaknuvši sve iz opozicije koji ga prozivaju da pogledaju sebe, odnosno kakva je situacija u sredinama gdje su njihove stranke na vlasti.

No Čehok već godinama izbjegava svaku raspravu o gradskim trgovačkim društvima na Gradskom vijeću pozivajući se na Zakon o trgovačkim društvima. Međutim, Hrvatski sabor svake godine raspravlja o poslovanju trgovačkih društava od posebnog državnog interesa, upozorava Robert Podolnjak, nezavisni vijećnik.

Tako je Hrvatski sabor, kako podsjeća, 10. prosinca raspravljao o izvješćima čak 69 tvrtki od posebnog državnog interesa, odnosno o svima u kojima država ima od 22 posto do stopostotnog vlasništva.

'S obzirom na to da je gradonačelnik istovremeno i zastupnik koji o tim izvješćima raspravlja u Saboru pitam ga javno: ima li on, poput boga Janusa, dva lica, jedno za Sabor, a drugo za grad Varaždin? Zašto obmanjuje javnost da se o izvješćima trgovačkih društava ne može raspravljati na predstavničkom tijelu, kada je upravo Sabor dokaz da je to moguće i da se to čini redovito', pita Podolnjak.