Hrvatska JOSIPOVIĆ PORUČIO BRANITELJIMA

'Ne bojte se! Nitko vas neće progoniti jer ste branili državu'

Povodom 18. obljetnice Vojno-redarstvene akcije Maslenica predsjednik Ivo Josipović u svom je uredu primio sudionike te akcije, kojima je još jednom zahvalio na njihovoj žrtvi te ih odlikovao. Josipović je, usto, pokušao i smiriti branitelje uznemirene zbog uhićenja branitelja Tihomira Purde

'Učiniti ću sve da branitelji budu dostojno tretirani, da uživaju socijalnu sigurnost i poštovanje koje zaslužuju. Posebno povodom posljednjih događaja moram reći – ne bojte se! Ne bojte se jer nitko neće progoniti branitelje koji su časno branili domovinu, koji su sebe i svoj život i zdravlje izložili pogibelji. Pred hrvatskim pravosuđem i samo tamo odgovarati će, naravno, svi koji su se ogriješili o zakon, ali vi ste se borili za pravnu državu i za slobodu i demokratsku hrvatsku koja djeluje po najvišim standardima', poručio je Josipović braniteljima koji su se okupili u njegovom uredu.

Na nedavna događanja osvrnuo se i pričuvni brigadir Štefan Paun, koji je u zahvali u ime svih odlikovanih Josipovića zamolio da posebno brani i štiti dignitet hrvatskih branitelja.

'Osjećam se pomalo nelagodno i zaboravljeno. Smatramo da smo svi mi koji smo sudjelovali trebali biti na neki način obaviješteni vodi li se protiv nas nekakav postupak, a ne da nas se dovodi u situaciju da nas na nekoj granici, bilo gdje u Europi, zaskoči policija. Mislim da je to sramotno i da nije u redu u odnosu prema nama braniteljima', kazao je novinarima Paun.

Na pitanje što bi konkretno trebali napraviti Vlada i predsjednik Josipović, Paun je rekao: 'Trebalo bi utanačiti dogovor između Hrvatske i Srbije da se točno zna protiv koga se vode postupci. Međutim smatram da te postupke ne može voditi Srbija jer nismo ratovali u Srbiji, nego u Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji. I ako ima povoda za neki postupak, to može biti samo u nadležnosti tijela RH.'

Svoje viđenje dao je i umirovljeni pukovnik i predsjednik Udruge veterana IV. brigade Zbora narodne garde Rade Lasić koji smatra da ima bolje rješenje od braniteljskih prosvjeda.

'Prosvjedi nisu najbolje rješenje. Trebalo bi sada malo mudrosti i pameti. Prosvjedi su možda rješenje kad nema više drugih rješenja', rekao je Lasić.

Josipović je na primanju odlikovao 15 sudionika akcije Maslenica, tijekom koje je oslobođeno zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovna luka Zemunik, a kasnije i brana Peruča.

'Operacija Maslenica u Hrvatskoj će povijesti ostati zabilježena po jasno upućenoj poruci kako će završiti rad i da će svi hrvatski okupirani teritoriji biti oslobođeni. S ovog mjesta poručujem da nikada nećemo zaboraviti tu akciju', rekao je Josipović.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još