BOZANIĆ POHVALIO KOSOR

'Hvala što služite na dobrobit građana'

17.01.2011 u 22:53

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i predsjednica Vlade Jadranka Kosor susreli su se danas u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću. Priopćeno je da se Kosor sastala i s voditeljem Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paulom Vandorenom i izvijestila ga o svim vladinim aktivnostima u završetku pregovora s Europskom unijom

Tijekom susreta kardinal Bozanić i premijerka Kosor razgovarali su o pohodu Pape Benedikta XVI. Hrvatskoj. Osvrnuvši se na dosad učinjene korake u pripremi Papina pohoda, bilo je riječi i o predstojećim zadacima, priopćeno je.

Kosor je upoznala Bozanića sa stanjem završnih pregovora o ulasku u Europsku Uniju te o gospodarskim, socijalnim i demografskim projektima Vlade Republike Hrvatske, a razgovaralo se i o aktualnim pitanjima od posebne važnosti za građane Republike Hrvatske, stoji u priopćenju.

Kardinal Bozanić je zahvalio predsjednici Vlade na naporima što ih u svojoj odgovornoj službi ulaže na dobrobit građana Hrvatske, dodaje se.

Kosor se sastala u ponedjeljak u Zagrebu i s voditeljem Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paulom Vandorenom i izvijestila ga o svim vladinim aktivnostima u završetku pregovora s Europskom unijom, priopćeno je iz vladina ureda za odnose s javnošću.

Kosor je Vandorena posebno izvijestila o postignućima u 8. i 23. poglavlju te o vladinim mjerama za oporavak gospodarstva, uklanjanje zapreka ulaganjima te borbi protiv korupcije, stoji u priopćenju.

Paul Vandoren naglasio je očit napredak u tim pregovaračkim poglavljima, ustvrdivši kako je realno očekivati završetak pregovora u lipnju ove godine. Također se, po priopćenju, pozitivno izrazio o rekonstrukciji hrvatske vlade, ocijenivši da prepoznaje glavni cilj, a to je gospodarski oporavak.

Kosor i Vandoren dogovorili su se o periodičnim sastancima s temom o završetku pristupnih pregovora, navodi se na kraju priopćenja.

Kosor se sastala u Banskim dvorima i s izaslanstvima parlamenata Njemačke i Francuske, priopćio je Ured vlade za odnose s javnošću.

U razgovoru s njemačkim i francuskim zastupnicima premijerka Kosor je istaknula je kako se nalazimo u vrlo važnoj godini za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, u kojoj ćemo do sredine godine završiti pregovore, dodaje se u priopćenju.

Predstavnici dvaju parlamenta potvrdili su napredak Hrvatske u borbi protiv korupcije i reformi pravosuđa što je važno za zatvaranje Poglavlja 23. Izražena potpora parlamentaraca dviju zemalja za ulazak Hrvatske u EU ujedno je i poruka ostalim zemljama u regiji na putu ka Europskoj uniji, stoji u priopćenju.

Kosor se zahvalila na potpori i izrazila nadu da će Hrvatska uskoro kao 28. članica sjesti za stol europskih naroda.

Sastančio je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je primio u ponedjeljak zajedničko izaslanstvo parlamentarnih odbora za poslove Europske unije francuskog i njemačkog parlamenta koji su izrazili podršku nastojanjima Hrvatske da uspješno dovrši posljednju etapu pregovora za pristup Europskoj uniji (EU), priopćio je Ured predsjednika.

Posebno su, kako se navodi u priopćenju, naglasili potrebu jasnog i intenzivnog komuniciranja s građanima u svrhu prenošenja saznanja o prednostima koje nudi članstvo u Uniji.

Josipović je parlamentarne zastupnike francuskog i njemačkog parlamenta upoznao s provođenjem reformi u području pravosuđa i borbe protiv korupcije te ih izvijestio o naporima Hrvatske za unapređenje stabilnosti i suradnje u jugoistočnoj Europi.