POLITIČARI KAO NEZAVISNI KANDIDATI

Čehok, Horvat i Mikac na nadstranačkoj listi

23.02.2009 u 13:12

Bionic
Reading

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i njegov aktualni zamjenik Zlatko Horvat i službeno su danas izvijestili javnost na konferenciji za novinare o zajedničkom izlasku na predstojeće lokalne izbore s nadstranačkom listom. Kandidat za gradonačelnika je Ivan Čehok, a kandidati za dva mjesta dogradonačelnika su Zlatko Horvat i Slobodan Mikac, inače ravnatelj državne Agencije za promicanje izvoza i ulaganja

'Prvi puta u Hrvatskoj primjenjujemo model nadstranačke građanske liste na kojoj će biti članovi HSLS- a, HSU-a i HNS-a, ali kao nezavisni kandidati na građanskoj listi. Osim njih, lista je otvorena i za istaknute građane, predstavnike udruga i ostalih organizacija civilnog društva', pojasnio je Čehok

'Građansku listu sačinjavat će najsposobniji koji će preuzeti odgovornost za upravljanje gradom u nadolazećem kriznom razdoblju', rekao je Horvat. Još jednom je istaknuo kako je odustao od utrke za gradonačelnika kao kandidat HNS-a jer nije u kampanji želio kritizirati poteze aktualne varaždinske vlasti, koje je i sam dio, kao zamjenik gradonačelnika.

Na upit očekuje li sankcije ili moguće izbacivanje iz stranke njega, odnosno ljudi iz HNS-a koji će se pojaviti na građanskoj listi, Horvat je odgovori da za to ne postoje razlozi, ali i da takav scenarij nije nemoguć.

Čehok je potvrdio da se trenutno vode i razgovori s SDP-om i HDZ-om, ali za moguću suradnju nakon izbora. Čehok je ujedno istaknuo kako je njegova najava nadstranačke, građanske liste izazvala mali psihološki šok, ali je negirao da postoje veći problemi odnosno zamjeranja unutar njegove stranke.

Najavio je kako će kampanja biti skromna i afirmativna, no da, s druge strane, od političkih konkurenata očekuje prljavu kampanju.

Nakon konferencije za novinare, Horvat je rekao da na njega nije bilo pritisaka da svoje mjesto u Saboru, na koje je došao kao Čačićeva zamjena, vrati Radimiru Čačiću, koji je zakasnio sa zahtjevom za reaktiviranje mandata.

'Nikada ni u jednom trenutku Čačić nije od mene tražio da vratim saborski mandat. Čak o toj temi nismo razgovarali nakon što su saborski zastupnici rekli svoje prilikom glasovanja proteklog tjedna. Što se mene osobno tiče, mislim da se po tom pitanju treba poštivati Zakon te odluke Sabora. S druge strane, u stalnom kontaktu s građanima 'trpim' i drugu vrstu pritiska, a to je da ostanem u Saboru jer su me oni izabrali i jer sam prvenstveno njihov zastupnik', rekao je Horvat za Hinu.

Ivan Čehok je, komentirajući dvojbe, iznesene ovih dana u javnosti, hoće li nezavisna lista na kojoj će biti članovi HSLS-a, HNS-a i nekih drugih stranaka unijeti zbunjenost kod birača, ocijenio da neće.

'Varaždin već nekoliko mandata funkcionira na principu da gotovo sve stranke koje imaju svoje vijećnike participiraju u vlasti, izuzev SDP-a koji je odbijao sve ponude. Model u kojem gotovo sve stranke sudjeluju u izvršnoj vlasti pokazao se jako dobrim što je vidljivo na razvoju grada u svim segmentima. Mislim da će i građani prepoznati ovu listu kao široku koaliciju najsposobnijih', rekao je za Hinu Čehok