ISPOVIJEST MIRJANE SANADER

'Ivo i ja skupljamo umjetnine od studentskih dana'

17.01.2011 u 12:57

Bionic
Reading

U nedjelju je austrijski list Kurier objavio veliki ekskluzivni intervju s Mirjanom Sanader u kojem je ona progovorila kako se osjeća bivši premijer Ivo Sanader, kako se obitelj nosi s cijelom situacijom i što očekuje od budućnosti

Conny Bischofberger, novinarka austrijskog Kuriera, sastala se u Beču u dalmatinskom restoranu Ragusa s Mirjanom Sanader. Bio je to njen prvi intervju nevezan za područje kojim se bavi.

Mirjana Sanader svakog četvrtka posjećuje svog supruga u istražnom zatvoru u Salzburgu. Posjeti su ograničeni na samo jedan sat tjedno, što je prekratko za sve što si žele reći. Tako Ivo nije znao niti za ovaj intervju, niti se s njim mogla prethodno dogovoriti oko toga.

Budući da Bruna doma leži s gripom, Mirjana se žurila natrag u Zagreb. Austrijskoj novinarki opisala je stanje u kojem se nalazi njena obitelj i općenito situaciju u Hrvatskoj.

Izjavila je da se Ivo s cijelom situacijom nosi puno bolje od nje. U Hrvatskoj se ne osjeća dobrodošlom, nego smatra da je stanje u domovini jednako kao u doba komunizma. Ona i njena kći izvrgnute su 'psihičkom i fizičkom teroru', izjavila je Mirjana Sanader.

Prema njezinim riječima, konstantno ih se prisluškuje, a privatni mobitel joj je oduzet, pa posjeduje četiri telefonske kartice. Na brutalan način oduzete su im putovnice. Policija im je došla na vrata usred noći i bez obrazloženja zaplijenila dokumente.

'No moja pametna kći je odmah nazvala odvjetnike i putovnice su bile vraćene nakon 15 minuta', rekla je Mirjana za Kurier

Potužila se kako u Hrvatskoj nemaju privatnosti već 18 mjeseci. Zbog toga se u Austriji osjeća vrlo ugodno.

'Premda posjećujem supruga u zatvoru, za mene je ovo poput odmora', izjavila je Mirjana.

Ona i suprug su u Austriju došli na studij. 'Pobjegli smo iz komunizma', kaže Mirjana. U domovinu su se vratili 1990. godine. U intervjuu je rekla da se ona nije htjela vratiti, ali je Ivo inzistirao.

'Bio je mlad čovjek, vođen emocijama… Mi smo samo Hrvati koji su se vratili u domovinu 1990. godine', rekla je Mirjana za austrijski list.

Istaknula je kako Ivo ima toliko puno posjetitelja da ona mora čekati u redu. Na pitanje posjećuju li ga i političari nije htjela odgovoriti.

Na izjavu da njen suprug navodno ima milijune pohranjene na austrijskim i švicarskim računima, samo se nasmijala i rekla da to čuje prvi put.

'Račun u austrijskoj banci ima svatko tko živi i radi u Austriji… Sve što imamo zaradili smo pošteno u ovih 30 godina', rekla je Mirjana.

Na pitanje je li istina da posjeduje Picassa u svom stanu Manhattanu, nasmijala se i rekla da je pročitala negdje da posjeduje stan u New Yorku. Izjavila je kako ne bi voljela imati Picassa, ali stan na Manhattanu svakako bi.

Rekla je kako im je stan prazan otkako su im zaplijenili sve slike. Oduzeli su im čak i uokvirene božićne čestitke. No Mirjana kaže kako ju je Bruna utješila riječima da sada mogu lakše disati i da više nema toliko prašine u stanu.

Za svoju zbirku umjetnina je rekla da se sastoji od svega tridesetak slika, većinom mladih hrvatskih slikara, i da su sve ostalo uspomene i darovi. Naglasila je da su ona i suprug počeli sa skupljanjem umjetnina još tijekom studentskih dana u Innsbrucku.

Na pitanje vjeruje li u nevinost svoga supruga, Mirjana Sanader je odgovorila da ne vjeruje, već zna da je nevin.

Za deset godina se nada da će postati baka i da će se sa suprugom vratiti doma u Split.