SUKOB RATNIH DRUGOVA

Vekić: Otkud Šeksu generalski čin ako nije bio značajan?!

15.01.2011 u 19:54

Bionic
Reading

Ivan Vekić, ratni ministar unutarnjih poslova koji je, prema dokumentaciji Inicijative mladih za ljudska prava, zajedno s Vladimirom Šeksom prikrivao Merčepove zločine nad građanima srpske nacionalnosti u istočnoj Slavoniji, u današnjoj je izjavi za HTV-ov Dnevnik naglasio ratni utjecaj tadašnjeg predsjednika Kriznog stožera za Slavoniju i Baranju

'Ja nisam bio zapovjednik u kriznom štabu, vojni zapovjednik je bila sasvim druga osoba', kazao je jučer Šeks tvrdeći da nije ni u jednom trenutku bio u liniji zapovijedanja.

Iako za Inicijativu mladih za ljudska prava Ivan Vekić tvrdi da su 'balavurdija koja pojma nema', čini se da dijeli njihovo mišljenje barem u tome da je Vladimir Šeks bio stvarni gospodar zbivanja u istočnoj Slavoniji ratne 1991. godine.

'Gospodin Šeks kaže da on nije imao neku posebnu ratnu ulogu. Ako on smatra da je to tako, ja bih onda samo mogao bez imalo cinizma upitati - otkud mu generalski čin?!' uzvratio je Vekić u Dnevniku na jučerašnju Šeksovu izjavu.

Vekić smatra da Inicijativa mladih za ljudska prava, koja ga proziva za navodnu odgovornost za ratne zločine, ne vlada povijesnim činjenicama.

'Nisu sve nevladine udruge sigurne u krivnju Šeksa i Vekića. Građanski odbor za ljudska prava poziva da se krivnja dokaže ili odbaci na sudu. To nisu matematički dokazi, to su indicije koje se malo-pomalo akumuliraju i pokazuju da je postojala određena zapovjedna odgovornost', izjavio je Zoran Pusić.

Izvješće o Poglavlju 23 Banski će dvori predati sredinom veljače. A potvrđeno je da će izvještaj Bruxellesu podnijeti i Amnesty International. Procjena europskih država o tome čiji izvještaj daje bolju sliku o hrvatskom pravosuđu, imat će itekako važnu ulogu kod zatvaranja poglavlja 23, odnosno završetka pregovora.