HHO O OBITELJI SANADER

Mediji krše prava, no za Zabu Čičak nije siguran

15.01.2011 u 19:25

Bionic
Reading

Hrvatski helsinški odbor (HHO) smatra da se dio medija prema Mirjani Sanader, supruzi bivšeg premijera, njihovim kćerima i drugim članovima obitelji ponaša kao da su suosumnjičeni članovi 'zločinačkog pothvata', kojima je, bez suda, unaprijed utvrđena krivnja, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak

Iznoseći zaključke s jučerašnje sjednice Izvršnog odbora, Čičak je kazao da ta nevladina organizacija drži da su osnovani prigovori Mirjane Sanader vezani uz poštivanje prava na privatnost svake osobe. 'Nedopustivo je da pojedini novinari dolaze na Medicinski fakultet, na kojem studira jedna od kćeri Mirjane i Ive Sanadera, tražeći podatke o redovitosti njezinog pohađanja nastave, ocjenama iz pojedinih predmeta, pokušavajući je pri tome, protivno njezinoj volji, čak i snimati', rekao je Čičak.

Dodao je da HHO nedopustivim smatra i pokušaj nekih novinara da uđu u predavaonicu tijekom nastave Mirjane Sanader, pokušavajući uzeti izjave o njezinom ponašanju, odijevanju i radu. 'Nedopustivo je da neki novinari sredstvima suvremene tehnologije čak snimaju pojedine razgovore koji se odvijaju unutar Sanaderove kuće, a zatim dijelove tog razgovora iskrivljeno objavljuju, jer time čine kazneno djelo nedopuštenog prisluškivanja', kazao je Čičak.

HHO također opravdanim smatra prigovor Mirjane Sanader da se u procesu osumnjičenima u slučaju Fimi media, u kojemu je Ivo Sanader šesnaesti optuženi, krši zakonom propisana tajnost.

HHO nije povredom prava Mirjane i Brune Sanader ocijenio njihove tvrdnje da im je policija prilikom legitimiranja ispred kuće nakratko oduzela putovnice koje su dale umjesto osobnih iskaznica te da im je zapriječen ulazak u stan.

Čičak je rekao da je mišljenje tog odbora podijeljeno u odnosu na prigovore zbog nemogućnosti podizanja osobnog dohotka u poslovnici Zagrebačke banke i javnog objavljivanja podataka o stanju na bankovnim računima.

Upitan je li Zagrebačka banka prekršila prava Mirjane Sanader, Čičak je kazao da su o tome podijeljena mišljenja pravnika. Rekavši da je tu sporna isplata od 130 tisuća kuna koja se spominje u javnosti, Čičak je ustvrdio da se radi o 110.000 kuna koji su kao autorski honorar i plaće Mirjane Sanader isplaćeni 14. prosinca 2010, četiri sata prije sudske blokade naloga.

Govoreći o medijskim navodima da je na računima dvije kćeri bivšeg premijera pronađeno više od milijun kuna, Čičak je rekao da se radi o novcu koji je Mirjana Sanader, navodno, svaki mjesec po tisuću kuna uplaćivala na njihove račune.