DOK IH SVE NE OSLOBODE...

Oko tisuću ljudi na prosvjedu branitelja u Zagrebu

15.01.2011 u 12:31

Bionic
Reading

'Srbija je agresor - Hrvatska je žrtva!', 'Merčep je heroj, a Stanimirović zločinac','Povlačenje tužbe protiv Srbije je veleizdaja!', neke su od parola koje su se mogle vidjeti na današnjem prosvjednom skupu protiv 'neosnovanog progona hrvatskih branitelja' u Zagrebu

Na prosvjednom skupu Inicijativnog odbora branitelja protiv 'neosnovanog progona hrvatskih branitelja' na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića okupilo se, prema procjeni policije, oko tisuću i pol branitelja i građana, dok Hina i HRT javljaju da ih je bilo nekoliko tisuća. U priopćenju je Inicijativni odbor izvijestio da je uhićenje Veljka Marića i Tihomira Purde neviđeni cinizam i brutalan napad na hrvatski pravni poredak, javlja HRT.

Nova TV javlja da je uz povike 'Izdaja' na skupu izraženo nezadovoljstvo politikom Vlade, od koje su prosvjednici zatražili da javno obznani ugovor ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i srpske ministrice pravde Snežane Malović.

Hrvatska je žrtva, a Merčep je heroj?

'Merčep je heroj, a Stanimirović zločinac', 'Srbija je agresor - Hrvatska je žrtva!', 'Povlačenje tužbe protiv Srbije je veleizdaja!', neke su od parola koje su se mogle vidjeti na transparentima.

Predstavnik Inicijativnog odbora Boris Prebeg pozvao je građane da im se pridruže da bi obilježili dan priznanja Republike Hrvatske i poručili predsjedniku države, premijerki i saborskim zastupnicima da su im upravo oni omogućili udobne fotelje i visoke plaće. Pozvao je branitelje na jedinstvo da bi se 'zajedno oduprli svojim progoniteljima'.

'Branitelji žive kao progonjene zvijeri'

Uz skandiranje 'Vukovar, Vukovar', prosvjednicima se obratio vukovarski branitelj Petar Janjić Tromblon istaknuvši da su branitelji danas uznici u zemlji koju su branili svojom krvlju te žive kao progonjene zvijeri, javlja Hina.

'Vukovar je bio svetinja i ostat će svetinja', poručio je okupljenima na prosvjedu kojim se, među ostalim, željelo izraziti nezadovoljstvo zbog uhićenja logoraša srpskih koncentracijskih logora Veljka Marića i Tihomira Purde.

'Vlast treba štititi, a ne proganjati branitelje

Član inicijativnog kruga Stop progonu hrvatskih branitelja Vjeskoslav Magaš pročitao je proglas inicijative u kojem se naglašava da su hrvatski branitelji jedino istinsko jamstvo obrane i opstanka hrvatske države te da je nedopustivo da u odmazdi prema braniteljima sudjeluju i predstavnici hrvatske vlasti koji bi ih trebali braniti od šikaniranja i progona.

'Nećemo zaboraviti vas, jer sutra će doći po nas', poručio je Magaš okupljenima na prosvjedu koji su govornike na spomen predstavnika vlasti često prekidali skandiranjem 'Izdaja, izdaja'.

'Prosvjedi će trajati dok se ne oslobode svi branitelji

Član inicijative Natko Kovačević rekao je da je današnji prosvjed bio prva takva akcija te da će se one nastaviti dok ne prestane pogon branitelja i dok ne budu oslobođeni svi koji su sada u zatvorima. Nakon prosvjeda branitelji su otišli na misu za poginule hrvatske branitelje u crkvu Sv. Marka.

Splitski branitelji za večeras su pak najavili mimohod potpore 'neopravdano progonjenim braniteljima'.