POBUNA NA SVEUČILIŠTU

Profesori Filozofskog pred štrajkom

15.01.2011 u 08:53

Bionic
Reading

Ukupno 55 nastavnika zagrebačkog Filozofskog fakulteta svojim je potpisima podržalo organiziranje štrajka akademskih radnika protiv Zakona o sveučilištu, Zakona o znanosti i Zakona o visokom obrazovanju te se izjasnilo da će sudjelovati u njemu zajedno s kolegama s drugih fakulteta koji se protive spornim zakonima, piše Novi list

'Tražimo potpuno povlačenje spornih zakona jer ih treba graditi na posve drugim temeljima. U protivnom, ako se na njima ustraje, spremni smo na štrajk', poručuje Mato Kapović s Odsjeka za lingvistiku Filozofskog fakulteta. Sramotno je, ističe, što je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nastavilo raditi na tim zakonima nakon što su ih rezolutno odbili svi fakulteti, instituti i HAZU.

'Mažu nam oči, jer te se zakone ne može popraviti. Jesmo za reformu, ali treba napisati potpuno nove zakone', kazao je Kapović. Kada bi profesori i drugi nastavnici zagrebačkih fakulteta mogli stupiti u štrajk, još nije definirano, no to će se zasigurno dogoditi ako sporni zakoni krenu u proceduru, najavljuju na Filozofskom fakultetu.

U listopadu 2010. godine akademska je zajednica burno reagirala na prijedloge triju zakona koji će, kako tvrde, dovesti do propasti hrvatske znanosti i visokog obrazovanja.

Konkretno, smatraju da bi predložena zakonska rješenja izazvala daljnju komercijalizaciju znanosti i visokog obrazovanja, ukidanje autonomije sveučilišta i uvođenje političke kontrole nad sveučilištem i znanosti te privatizaciju javnog obrazovanja i znanosti.

Protive se uvođenju sustava financiranja sveučilišta i instituta preko tzv. programskih ugovora te uvođenju piramidalnog sustava radnih mjesta na sveučilištima i institutima jer će, tvrde, to učiniti nesigurnim financiranje javnih ustanova i onemogućiti napredovanje te natjerati mlade znanstvenike da napuste Hrvatsku.

Nastavnici se protive i uvođenju upisnina umjesto školarina, pri čemu bi se, kako oni tvrde, iz studentskog i građanskog džepa u konačnici zapravo ubiralo još više novca. Visoko obrazovanje tako će postati nedostupno sve širim slojevima društva, što je u potpunoj suprotnosti s javnim interesom i dugogodišnjim zahtjevima hrvatskih studenata, poručuju s Filozofskog fakulteta.

Dekan tog fakulteta, Damir Boras, zasad ne želi komentirati najavu štrajka velikog broja svojih zaposlenika. O inicijativi svojih nastavnika izjasnit će se u ponedjeljak.

Predloženi Zakon o sveučilištu predviđa novi sustav definiranja visine školarina i uvodi red u trošenje tako zarađenog novca, u Zakonu o znanosti sporno je, među ostalim, ukidanje nacionalnog Odbora za etiku znanosti i visokog obrazovanja, a u Zakonu o visokom obrazovanju, tvrde na sveučilištima, sveučilišni studiji degradiraju se na razinu stručnih studija te se značajno pogoršava i ravnopravni status sveučilišnih djelatnika.