MINISTAR U AKCIJI

Tomislav Ivić kupio HDZ-u vlast u Antunovcu

14.01.2011 u 19:33

Bionic
Reading

Tomislav Ivić, ministar branitelja i predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a, obradovao je danas predsjednicu stranke kapitalnim političkim ulovom: u stranku je doveo načelnika općine Antunovac Ivana Anušića i osam vijećnika s njegove Nezavisne liste, čime je preuzeo vlast u jednoj od najbrže rastućih općina u istočnoj Slavoniji

HDZ je u Antunovcu, općini nadomak Osijeka, dosad imao samo dva vijećnika, a današnjim političkim transferom stekao je gotovo apsolutnu vlast. Ivan Anušić ondje je načelnik već drugi mandat, a na posljednjim izborima nadmoćno je pobijedio s gotovo 70 posto podrške glasača. Njegova nezavisna lista dobila je nešto više od 60 posto i stekla 10 od 15 vijećničkih mandata.

Anušić je bio jedan od simbola HSP-a u Osječko-baranjskoj županiji i najperspektivnijih načelnika općine u regiji. Nakon 12 godina aktivnog staža u stranci, u proljeće 2009. godine sukobio se s čelništvom HSP-a oko izbora kandidata za listu za Županijsku skupštinu na prošlim lokalnim izborima.

'Nisam htio šutjeti i dopustiti da na vrhu liste budu ljudi koji to svojim radom i rezultatima nisu zaslužili. Kada je Danijel Srb postao predsjednik stranke, htio sam se kandidirati na upražnjeno mjesto predsjednika županijske organizacije, ali za to nisam dobio potporu vrha stranke. Tako sam izgubio volju za daljnji rad, pa su me izbrisali iz članstva', otkrio nam je Anušić kako se razišao s HSP-om. Od te stranke u Antunovcu nije ostalo praktički ništa, a od danas je ondje na vlasti HDZ.

Kao načelnik općine Anušić je proveo brojne komunalne projekte i izbrisao tragove rata s antunovačkih ulica, pa ga kao jednog od najpropulzivnijih lokalnih čelnika Tomislav Ivić već dugo nagovara na prelazak u HDZ. Napokon su usuglašeni i uvjeti, pa će nova Anušićeva stranka omogućiti da se iz državnog proračuna u Antunovcu završi kanalizacijski sustav vrijedan šest milijuna kuna, za 3,5 milijuna kuna izgradi dječji vrtić i darivanjem zemljišta u vlasništvu RH proširi gospodarska zona na pet hektara. Istodobno, s obzirom na drastičnu promjenu odnosa snaga u lokalnom HDZ-u, u koji će do kraja idućeg tjedna ući pedesetak poklonika načelnika općine, žurno bi se trebali provesti i unutarstranački izbori u Antunovcu, na kojima će se Anušić kandidirati za predsjednika. Teško da će uopće i imati protukandidata.