SLUČAJ MAJORA VASILJEVIĆA

Dovršena istraga o zločinima u srpskim logorima

14.01.2011 u 17:00

Bionic
Reading

Istražni sudac osječkoga Županijskog suda danas je, nakon dovršene istrage, osječkome Županijskome državnom odvjetništvu (ŽDO) dostavio spis o istrazi koja je, zbog sumnje na ratni zločin protiv zarobljenika i civila u logorima Stajićevu i Begejcima te drugim logorima u Srbiji, vođena protiv general majora bivše JNA Aleksandra Vasiljevića i potpukovnika Miroslava Živanovića, izvijestio je danas taj sud

Istragom je utvrđeno da je najmanje 21 logoraš, koji je identificiran, ubijen u tim logorima kao žrtva sustavnoga zlostavljanja i danju i noću, i to najčešće pripadnika vojne policije - čuvara u logorima te pripadnika civilne milicije u Begejcima, Stajićevu i Staroj Gradiški.

U priopćenju za javnost navodi se kako se okrivljenom Vasiljeviću, generalu majoru JNA i tadašnjem načelniku uprave sigurnosti Saveznoga sekretarijata za narodnu obranu (SSNO), kao nadređenome okrivljeniku Živanoviću i drugim zapovjednicima logora, stavlja na teret da je znao, ali nije ništa učinio kako bi spriječio sustavno zlostavljanje, torture, silovanja i ubijanja u logorima osnovanim u rujnu 1991.

Riječ je o logorima u Begejcima i Stajićevu u kojima je zapovjednik bio okrivljeni Živanović, tadašnji potpukovnik u SSNO-u bivše JNA, te o logorima osnovanim u dijelovima kaznionica u Srijemskoj Mitrovici, Nišu i Staroj Gradiški. Ti su logori osnovani odlukom uprave sigurnosti SSNO-a bivše JNA, gdje je načelnik bio okrivljeni Vasiljević, a u njima su, pod osiguranjem vojne milicije bivše JNA, bile zatočene tisuće civila, među kojima je bilo žena i djece, te vojni zarobljenici.

Napominje se kako je, u sklopu istrage pokrenute na osječkome Županijskom sudu, u srpnju 2008. godine ispitano više od stotinu svjedoka, među kojima i jedan zaštićeni. Prikupljeni su materijalni dokazi i dokumentacija o tim logorima, među kojima su medicinski dokumenti koje su dostavili oštećenici - logoraši i obitelji ubijenih u logorima: potvrde izdane od zapovjednika logora o oduzimanju predmeta pri ulasku i izlasku iz logora te dokumentacija Crvenog križa i zapisnici sa sastanka povjerenstava Vlade RH s predstavnicima JNA i Srbije u vezi s razmjenom ratnih zarobljenika.

Prikupljeni su i izvorna dokumentacija JNA, zapovijed o osnutku logora, zapovijedi o smještaju i osiguranju zarobljenika iz sastava snaga MUP-a i ZNG-a Hrvatske te plan aktivnosti uprave sigurnosti SSNO-a na poboljšanju stanja u vojnoj policiji, što je odobrio okrivljenik Vasiljević, a u vezi je s postupanjem vojne policije u logorima.

Budući da je istražni sudac zaključio kako je 'stanje stvari u istrazi dovoljno razjašnjeno', završio je istragu i danas je dostavio spis osječkome Županijskome državnom odvjetništvu radi njegova odlučivanja, stoji u priopćenju koje je poslao glasnogovornik osječkoga Županijskog suda Miroslav Rožac.