KOSOR S BIVŠIM LOGORAŠIMA

Hrvatska će poslati popise koje joj Srbija dostavi

14.01.2011 u 15:05

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije Petar Gojun izjavio je danas, nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor, da su tijekom razgovora razriješene neke nedoumice oko slučaja branitelja Tihomira Purde, istaknuvši kako će spiskovi koje Srbija dostavi hrvatskoj strani biti obznanjeni.

Razgovarali smo o problematici logoraša, braniteljskoj populaciji koja je bila u logorima, o slučaju Purda i riješili smo neke neodumice oko slučaja, rekao je Gojun novinarima nakon sastanka s premijerkom, naglasivši da će spiskovi branitelja

koje Srbija bude dostavila Hrvatskoj biti obznanjeni te će se znati tko je na tim popisima.

'Mi hrvatski branitelji, logoraši, imamo te spiskove od 1992. i ima ih i na Internetu, ali smo ih smatrali bezvrjednima', rekao je Gojun dodajući da se dokazalo da to nije 'smeće', već ozbiljna prijetnja braniteljima koji su bili u logorima.

Na pitanje je li ljut i razočaran, Gojun je kazao da i jest i nije. Naveo je da je iz kninskih zatvora, kroz koje je prošlo 1500 ljudi, optužen samo Saša Počuča na osam godina zatvora te Dragan Vasiljković poznatiji kao kapetan Dragan, kojega Hrvatska sumnjiči za ratni zločin.

'Ne vjerujem da će Purda biti suđen, jer mi znamo na osnovu kojih iskaza su oni pribavili te činjenice i znam kao njegov suborac da nije počinio zločin', ističe Gojun. Da bi dao iskaz pojeo je pola kile bibera i šećera, kaže Gojun podsjetivši na torture u logorima u Sremskoj Mitrovici i Stajićevu.