ČEKA SE IZRUČENJE HRVATSKOJ

Sud BiH odbio pustiti Purdu na slobodu

14.01.2011 u 12:23

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine odbacio je zahtjev da se vukovarskog branitelja Tihomira Purdu pusti iz ekstradicijskog pritvora u kojemu se nalazi od 5. siječnja, no dopušta mogućnost da se njega izruči Hrvatskoj ako za to pismenu suglasnost daju pravosudne vlasti Srbije, potvrđeno je u petak Hini

Glasnogovornica Suda BiH Selma Hadžić kazala je kako je sud već u četvrtak razmatrao zahtjev Purdina odvjetnika Josipa Muselimovića da se njegova branjenika oslobodi s obzirom na to da su predstavnici hrvatskog i srbijanskog pravosuđa postigli načelnu suglasnost da se njegovo moguće procesuiranje prepusti Hrvatskoj.

Sud je Muselimovićev zahtjev odbacio kao nepotpun. Hadžić je istodobno potvrdila kako je ipak moguće da Tihomir Purda, koji se trenutačno nalazi u pritvorskom odjelu Kazneno-popravnog zavoda u Zenici, izruči Hrvatskoj.

'To je moguće pod uvjetom da Srbija pismeno izvijesti Sud BiH kako je suglasna da on bude izručen Hrvatskoj', kazala je Hadžić, ističući kako je sada sve na srbijanskom pravosuđu.

Ako bi se Srbija odrekla zahtjeva za Purdinim izručenjem, on bi se pred Sudom BiH trebao očitovati je li suglasan da ga se izruči Hrvatskoj. Ako bi potvrdio kako je s tim suglasan, pravosudne vlasti BiH i Hrvatske njegovo prebacivanje iz zeničkog zatvora u Hrvatsku mogu organizirati u roku ne duljem od 48 sati.

Purda je u pritvoru u Zenici od 5. siječnja kad je na temelju srbijanske tjeralice uhićen na graničnom prijelazu Orašje pri ulasku u BiH.