DAN MIRA I TOLERANCIJE

Vukovarci slave obljetnicu odlaska UNTAES-a

13.01.2011 u 19:33

Bionic
Reading

Vukovarci će u subotu, 15. siječnja, obilježiti Dan mira u znak sjećanja na okončanje mandata UNTAES-a i završetak procesa mirne reintegracije Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske te početak povratka prognanika u Vukovar

Jedna od najznačajnijih i najuspješnijih UN-ovih mirovnih misija završila je prije točno 13 godina, čime su prijelazne UNTAES-ove snage i formalno predale vlast u Vukovaru i Podunavlju Republici Hrvatskoj. 'Nakon mnogih žrtava u Domovinskom ratu malobrojni su bili oni koji su vjerovali da će se povratak okupiranog područja Podunavlja dogoditi mirnim putem.

Međutim, svi čimbenici u toj velikoj i zahtjevnoj zadaći omogućili su da 15. siječnja 1998. godine stvarno i završi operacija, nakon čega je na potezu bila hrvatska vlast, preuzevši odgovornost uspostave narušenog povjerenja i mogućnost novog suživota. Zaživjela je mirna reintegracija, obnovom stambenih objekata stvarani su uvjeti za povratak, sigurnost je bila zajamčena i prognanici su se počeli vraćati u svoja prebivališta', stoji u pozivu gradonačelnika Vukovara Željka Saboa na subotnju svečanost u Hrvatskom domu.

Pokrovitelj je svečanosti predsjednik Ivo Josipović, a tijekom programa bit će prikazan dokumentarni film o Vukovaru te će u Hrvatskom domu nastupiti brojna kulturno-umjetnička društva i pojedinci. 'Građani Vukovara pokazali su svojim primjerom kako mir i tolerancija mogu nadvladati rat i međunacionalne sukobe. Unatoč strašnim razaranjima i ljudskim žrtvama, u Vukovaru nije zabilježen nijedan slučaj međunacionalnog sukoba s novim ljudskim žrtvama', poručuje gradonačelnik Sabo.
Popratni program počinje već u petak u dvorani rodne kuće Lavoslava Ružičke i u njemu će nastupiti djeca iz vukovarskih vrtića i škola, predstavnici udruga, srednjoškolci, mladi glazbenici… Za subotu u večernjim satima predviđen je koncert Zlatana Stipišića Gibonnija koji će se održati u sportskoj dvorani u Borovu naselju. Koncert, koji počinje u 21 sat, Gibonnijev je poklon gradu Vukovaru, pa je ulaz slobodan.