VLADA ODRIJEŠILA KESU

Za sanaciju štete istarski gradovi dobili 9,9 milijuna

13.01.2011 u 12:58

Bionic
Reading

Istarski gradovi Buje, Novigrad i Umag dobili su od Vlade ukupno 9,9 milijuna kuna za ublažavanje posljedica elementarne nepogode. Podsjetimo, obilne rujanske kiše uzrokovale su silne poplave, koje su nanijele ogromne štete stanovnicima, ali i na infrastrukturi

Najveći iznos bespovratne Vladine pomoći, od 6.307.756 kuna, dodijeljen je za područje Grada Umaga, a doznačeni novac već od sutra će se početi isplaćivati. Kako je priopćeno iz umaške gradske uprave, 5.299.160 kuna raspodijelit će se fizičkim

osobama, dok pravnim subjektima pripada 1.078.053 kuna.

Povjerenstvo za procjenu šteta za područje Grada Umaga zaprimilo je i obradilo 324 prijave štete, a najugroženijim sugrađanima Grad Umag je već isplatio 542.000 kuna, tako da s pristiglim novcem iz Vlade ukupna svota pomoći za područje Umaštine doseže gotovo sedam milijuna kuna.

Također, temeljem Odluke Vlade i Gradu Novigradu je doznačeno 2.144.000 kuna pomoći, što će se raspodijeliti na devedesetak što privatnih, što javnih subjekata. Prema riječima Alena Luka, predsjednika novigradskog Povjerenstva za procjenu šteta od elementarne nepogode, trećina iznosa odnosno oko 740.000 kuna namijenjena je za sanaciju kišama potpuno poplavljene novigradske sportske dvorane.

Kako veli Alen Luk, odmah nakon poplave Županija je Novigradu 'uskočila' sa 200.000 kuna pomoći te još u jednom navratu sa 300.000 kuna, tako da se ukupna dosad primljena svota financijske pomoći za ublažavanje stanja nakon elementarne nepogode za novigradsko područje kreće oko 2,6 milijuna kuna.

Za sanaciju štete na području Bujištine Vlada je doznačila 1.446.543 kuna, od čega će se 501.000 kuna isplatiti pravnim osobama. Od tog iznosa stanovnicima koji su imali prijavljene štete od poplave ide gotovo milijun kuna. Kako veli predsjednica Povjerenstva za procjenu štete od elementarne nepogode za područje Grada Buja Jelena Bojić, Županija je također i Gradu Buju za sanaciju šteta već početkom prosinca doznačila 250.000kuna.

Kako ističu u Umagu, zahvala ide Vladi koja je promptno reagirala. Naime, za krizna vremena itekako značajni iznosi pomoći stigli su istarskim gradovima u zaista kratkom roku, samo četiri mjeseca nakon poplava. Osim toga, kako je napomenuo umaški gradonačelnik Vili Bassanese, prema Odluci Vlade moguća je još jedna dodatna isplata pa tako doznačeni iznosi nisu i konačni.