Hrvatska HRVATSKO-SRPSKI SASTANAK

Srbija će Purdin spis poslati Bajiću

U vezi s hrvatskim braniteljem Tihomirom Purdom Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije dostavit će na razmatranje Državnom odvjetništvu RH kopiju spisa u skladu s ustaljenom praksom i dosadašnjom suradnjom budući da su za to ispunjene pretpostavke iz Sporazuma o ustupanju dokaza između ove dvije institucije, navodi se u priopćenju sa sastanka proširenog sastava mješovitog Povjerenstva za pripremu i razmjenu osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine

Iz navedenog u priopćenju moglo bi se zaključiti da će Srbija Purdin slučaj prepustiti Hrvatskoj, ali službene potvrde takvog raspleta situacije nema, a izjave sudionici sastanka nisu bili voljni dati, pa je, osim toga, nepoznato ostalo i koliko još ima predmeta sličnih Purdinu slučaju.

Sastanak je održan u Zagrebu, pod predsjedanjem hrvatskog ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i srpske ministrice pravde Snežane Malović, a između ostalih, prisustvovali su mu i glavni državni odvjetnik RH Mladen Bajić te srpski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević.

U priopćenju s gotovo trosatnog sastanka, u koji se Bajić uključio 'propustivši' prvih sat vremena, navodi se zaključak da će Srbija hrvatskoj strani u roku od sedam dana ustupiti do sada sistematizirane podatke o hrvatskim državljanima protiv kojih je pred nekadašnjim vojnim sudovima u SFRJ i SRJ prije 2003. godine vođen postupak i donesena presuda ili se vodi istraga za kaznena djela ratnih zločina, što je rezultiralo raspisivanjem međunarodne ili interne tjeralice.

Također, zaključeno je da će po pitanju hrvatskih državljana protiv kojih je pred vojnim sudovima bivše SFRJ vođen postupak radi kaznenih djela oružane pobune i djela protiv ustavnog poretka bivše SFRJ, a čiji je broj također ostao nepoznat, Srbija dopuniti svoj Zakon o amnestiji iz 2001. godine slično kao što je to već regulirala Hrvatska.

Na kraju se navodi da će DORH i Tužilaštvo za ratne zločine, osim suradnje u istraživanju ratnih zločina i pomoći u prikupljanju dokaza, intenzivirati i suradnju u predmetima vođenima u odsutnosti za kaznena djela ratnih zločina kako bi se pokušali pribaviti novi dokazi i na temelju njih mogli provesti novi postupci, a Povjerenstvo, zadovoljno dosadašnjom suradnjom, nastavit će sa svojim radom.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još