Hrvatska KARNEVALSKA POVORKA

Osam tisuća maškara okupiralo Rijeku

Središtem Rijeke prošla je tradicionalna 26. Međunarodna karnevalska povorka, u kojoj u 97 maskiranih skupina sudjelovalo više od 8000 sudionika

Uz većinu skupina iz Rijeke i šire okolice središtem grada prolaze gostujuće skupine iz drugih hrvatskih krajeva, iz Dalmacije, Istre, Gorskoga kotara te gosti iz inozemstva, iz Italije, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Po procjenama, povorku je tijekom dana, kao i svake godine, pratilo na ulicama grada gotovo stotinu tisuća građana i gostiju.

Karnevalska povorka vrhunac je karnevalskog razdoblja ne samo ovog područja nego i najmasovnija i najglasovitija priredba maškara u Hrvatskoj.

Teme masaka skupina u  karnevalskoj povorci bile su od likova iz mašte poput junaka crtanih filmova, popularne kulture preko posve autorskih masaka proizašlih iz glava karnevalista, a u koje se nerijetko ulaže višemjesečni trud, pa do satiričkih osvrta na aktualne događaje, kao što su recesija ili ove godine posebno popularan odnos Hrvatske i Slovenije. Tu su i zvončarske skupine, a jednom od njih, Halubajskim zvonačarima, kojih je najavljeno 250, završit će riječka karnevalska povorka. 

Na kraju čitavog događanja zapaljen je Pust, lutka koja simbolizira sve grijehe i negativnosti. Zabava za sve članove maskiranih skupina koji odluče ostati u gradu i gledatelje povorke nastavit će se u velikom šatoru na Gatu Karoline riječke.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još